Straipsnis

2011-10-27

Dubens uždegiminė liga (DUL)

lytine sveikata

Tai po AIDS dažniausia ir sunkiausia lytiškai perduodama liga/infekcija. Reprukcinio amžiaus (nuo pirmų mėnesinių iki menopauzės) kas dešimta moteris suserga kasmet, iš jų kas penkta gydoma ligoninėje. Dažniau serga 15 – 25 metų moterys. DUL atsiranda, kai tam tikri mikroorganizmai keliauja iš šlaplės ir kaklelio į aukštesnius genitalijų traktus. Šią ligą gali sukelti daugelis skirtingų mikroorganizmų, tačiau didžioji dalis atvejų yra susiję su gonorėjos ir chlamidiozės infekcijomis. Ši liga dvigubai padidina nevaisingumo riziką. Nuo 7 iki 10 kartų padidėja ektopinio (ne gimdoje, o pvz kiaušintakyje) nėštumo rizika. Pusei moterų atsiranda lėtiniai dubens skausmai. 

Simptomai

Pagrindiniai DUL simptomai, kurie dažniausiai pasireiškia mėnesinių pabaigoje arba dieną po jų, yra karščiavimas, skausmingi lytiniai santykiai, skausmas viršutinėje arba apatinėje pilvo dalyje, nereguliarus menstruacinis kraujavimas bei nenormalus išskyrų kiekis iš makšties. Dubens uždegiminė liga, ypač kai yra sukeliama chlamidiozės infekcijos, gali sukelti tik nedidelius arba iš viso nesukelti jokių simptomų, tačiau gali rimtai pažeisti reprodukcijos organus. Kiekvienos pasikartojančios infekcijos metu padidėja nevaisingumo ir chroniško dubens skausmo rizika.

Plitimas

Dubens uždegiminė liga ne visada susergama dėl lytiškai perduodamos infekcijos, tačiau tai yra dažniausia priežastis. Lytiškai perduodamos infekcijos, dažniausiai sukeliančios DUL, yra jau minėtos chlamidiozė ir gonorėja. Jos yra perduodamos vaginalinio, analinio bei oralinio sekso metu.

Jaunesnio amžiaus moterims, turinčioms daug skirtingų sekso partnerių, tikimybė užsikrėsti šia liga smarkiai padidėja. Tam, kad išvengtumėte dubens uždegiminės ligos, lytinių santykių metu visada naudokite latekso prezervatyvus.

Gydymas

Dubens uždegiminė liga gali būti sunkiai diagnozuojama ir kartais net nepastebima. Jei atsiranda tokie simptomai, kaip pilvo skausmai, daktaras greičiausiai atliks tyrimus, kad nustatytų skausmo pobūdį ir vietą. Taip pat jis turi patikrinti pacientą dėl karščiavimo, nenormalaus išskyrų kieko iš makšties ar kaklelio bei chlamidiozės infekcijos ir gonorėjos. Dažniausiai gydoma antibiotikais ir trunka 2 savaites, tačiau pagerėjimas jaučiamas jau po 2 - 3 dienų. Jei yra lytiniu keliu plintanti infekcija, reikia išgydyti ir partnerį. Kartais gydoma chirurgiškai, jei norima pašalinti susidariusį pūlinį ar pašalinti pilvaplėvės saaugas.

Jei manote, kad jūs galite būti užsikrėtusi DUL, nedelsiant apsilankykite pas savo gydytoją, kad gautumėte tinkamą diagnozę. Jei esate nepatenkinta tuo, kaip gydytojas įvertino jūsų būseną, turėtumėte prašyti kito daktaro nuomonės. Neleiskite, kad bet kokie nenormalūs reiškiniai liktų nepatikrinti.

 

Taip pat skaitykite

laboratorija
Pūslelinė2012-06-27
Paprastosios pūslelinės virusas (PPV, geriau žinomas kaip pūslelinė) būna dviejų tipų: lūpų arba genitalijų. Pirmuoju atveju infekcija pasireiškia peršalimo opomis ir lūpų pūslelėmis. Priešingai nei genitalijų pūslelinė, šis atvejis nėra priskiriamas prie LPL!
lytine sveikata
Minkštasis šankeris2011-12-09
Minkštasis šankeris yra Haemophilus Ducreyi bakterinė infekcija. Šios infekcijos žaizdos gali būti sunkiai atskiriamos nuo opų, sukeltų lytinių organų pūslelinės ar sifilio, todėl gydytojas turi diagnozuoti infekciją atmesdamas kitas ligas su panašiais simptomais.
lytine sveikata
Sifilis2011-11-19
Sifilį sukelia T. Pallidium bakterijos. Tai yra spiralės formos organizmas, kuris pereina mitozę (suskyla į dvi dalis) maždaug kartą per dieną. Sifilis išsivysto per kelis etapus, kurių simptomai gali kiekvienam skirtis.
lytine sveikata
Gonorėja2011-11-05
Gonorėja (geriau žinoma kaip „triperis“) yra liaukų uždegimas, sukeltas Neisseria Gonorrhea bakterijų. Bakterijos pirmiausia paveikia vyrų šlaplę ir moterų kaklelį.
lytine sveikata
Chlamidiozė2011-10-05
Chlamidiozė yra laikoma viena iš dažniausių lytiškai plintančių ligų (LPL) ir didžiausia dubens uždegiminės ligos sukėlėja bei moters nevaisingumo priežastis. Jos infekcijos pirmiausia paveikia vyrų šlaplę ir moterų kaklelį.

Komentarai

Komentarų nėra

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...