Straipsnis

2012-06-27

Pūslelinė

laboratorija

Paprastosios pūslelinės virusas (PPV, geriau žinomas kaip pūslelinė) būna dviejų tipų: lūpų arba genitalijų. Pirmuoju atveju infekcija pasireiškia peršalimo opomis ir lūpų pūslelėmis. Priešingai nei genitalijų pūslelinė, šis atvejis nėra priskiriamas prie LPL!

Pūslelinė yra neišgydoma infekcija, todėl tikėtina, kad ji bet kada pasikartos. Kai virusas pirmą kartą patenka į organizmą, greitai daugindamasis puola ir naikina ląsteles. Imuninei sistemai kovojant, kurį laiką ląstelėse išlieka neaktyvus, tačiau dėl nežinomų priežasčių vėl suaktyvėja ir prasideda naujas pūslelinės etapas.

Simptomai

Po 2-20 dienų nuo infekcijos, žmogus pradeda pastebėti pirmus šio viruso požymius. Ant lūpų ar burnos ertmėje susiformuoja pūslelės. Genitalijų pūslelinės atveju abi lytys patiria skausmingą šlapinimąsi, lytinių organų niežulį ir pūslelių atsiradimą ant jų. Dažniausiai tai raudonos, sopančių spuogelių grupės, kurios išsivysto į geltonas pūsleles ir vėliau pratrūksta. Jų vietoje lieka skaudančios opos, kurios užgyja apytiksliai per 10 dienų.

Užsikrėtę dažniausiai kenčia nuo karščiavimo, apetito praradimo ir/ ar prakaitavimo genitalijų srityje. Vyrams pūslelės atsiranda ant varpos galvutės arba sėklidžių srityje,  o moterims - vulvos srityje. Negana to, virusas gali būti perneštas į makštį bei užkrėsti kaklelį. Jei taip nutinka, gydytojai dažniausiai pataria atlikti PAP testą, kadangi padidėja kaklelio vėžio rizika.

Perdavimas

Tai labai užkrečiama infekcija, ypač kai pūslelės yra matomos/paviršinės, tačiau peršalimo opos virusas nepaveiks lytinių organų. Pūsleline dažniausiai yra perduodama glaudaus fizinio kontakto metu (pvz. bučiuojantis, oralinio sekso ar makšties sekso metu ir t.t.). Virusui nėra „draugiška“ aukšta temperatūra, todėl karštos vonios, garinės pirtys ir baseinai nėra tos vietos, kuriose galima apsikrėsti.

Jeigu nenorinte apkrėsti savo partnerio, privalote užtikrinti, kad pūslėta sritis yra apsaugota. Nors patikimiausias būdas yra susilaikyti nuo sekso, tačiau taip pat galima naudoti ir prezervatyvus, žinoma, jeigu pūslelės apsiriboja tik genitalijų sritimi ir nebus paliesta sveika vieta. 

Nėščia moteris infekciją gali perduoti gimdymo metu savo naujagimiui, todėl dažniausiai yra atliekamas cezario pjūvis.

Gydymas

Pamatę pirmus bet kokio bėrimo ar diskomforto požymius, nedelsiant apsilankykite pas savo daktarą. Lūpų pūslelinei gydyti vartojami antivirusinių vaistų (acikloviro) tepalai. Juos vartot reikiai tik pajutus pirmuosius infekcijos požymius, pastebėjus atsiradusias pūsleles. Pažeistas vietas rekomenduojama laikyti sausai, švariai, nepridengtas. Norint nutraukti pūslelinę, tik pajutus pirmuosius požymius, 5 dienoms gali būti skiriamas geriamas ar leidžiamas antivirusinis preparatas. Bet kokiu atveju, kolkas nėra jokio gydymo metodo, kuris visiškai pašalintų virusą iš organizmo.

Patarimai

Norint išvengti bakterinės infekcijos, būtina laikytis visų higienos normų. Jeigu palietėte užkrėtą sritį, jokiais būdais nelieskite kitų kūno vietų, o rankas švariai nuplaukite muilu.

Su virusu kovoja imuninė sistema, todėl svarbu vengti streso ar išmokti jį valdyti. Patartina nepervargti, išsimiegoti, taisyklingai maitintis, valgyti daugiau daržovių ir vaisių, vengti kofeino, alkoholio, tiesioginių saulės spindulių bei nerūkyti.

 

Taip pat skaitykite

moteris gydytoja
Niežai2012-01-13
Niežai yra odos infekcija, kurią sukelia mažytė erkė, vadinama Sarcoptes Scabiei. Tai yra labai varginantis parazitas, kuris greitai subręsta ir gali užkrėsti visus namus. Jie sukelia stiprų niežulį, kuris dažnai sustiprėja naktį.
moteris gydytoja
Trichomonozė2011-12-22
Trichomonozė – tai viena iš dažniausių lytiškai plintančių infekcijų pasaulyje. Dažnai trichomonoze sergantys asmenys serga ir kitomis lytiškai plintančiomis ligomis, pvz.: chlamidioze bei gonorėja.
laboratorija
Citomegalo virusas 2011-12-14
Citomegalo virusas (CMV) yra paprastosios pūslelinės viruso (PPV) padermė. CMV retai sukelia rimtų problemų paprastam (sveikam) suaugusiajam, išskyrus žmones, turinčius nusilpusią imuninę sistemą.
laboratorija
Genitalijų karpos  (9)2011-10-25
Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) sukelia karpas, o tam tikra šio viruso padermė sukelia genitalijų karpas, kurios yra genėtinai lengvai pastebimos. Jos atrodo kaip maži gumbiukai, kurie dažniausiai turi netaisyklingą, žiedinį kopūstą primenantį paviršių.
ziv ir aids
ŽIV ir AIDS 2011-10-05
Žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV) yra mažesnis už bakteriją, gyvena tik žmogaus organizmo ląstelėse ir yra artimas beždžionių imunodeficito virusui (BIV). Šiuo metu yra žinomi du ŽIV viruso tipai: ŽIV-1 (atrastas 1983 metais) ir ŽIV-2 (atrastas 1986 metais).

Komentarai

Komentarų nėra

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...