Straipsnis

2011-12-14

Citomegalo virusas

laboratorija

Citomegalo virusas (CMV) yra paprastosios pūslelinės viruso (PPV) padermė. CMV retai sukelia rimtų problemų paprastam (sveikam) suaugusiajam, išskyrus žmones, turinčius nusilpusią ar sutrikusią imuninę sistemą. Kūdikiai, kurių imuninės sistemos dar tik vystosi, turi didžiausią tikimybę susilaukti rimtų problemų.

Kaip ir kitos pūslelinės viruso infekcijos, CMV yra neišgydoma - žmonės užsikrečia ja visam gyvenimui. Nors virusas dažniausiai lieka neaktyvus, jis gali suaktyvėti laikas nuo laiko. Išsivysčiusiose šalyse 50-70 proc. bendrosios populiacijos turi jo antikūnų.

Simptomai

Sveikiems suaugusiems CMV dažniausiai nesukelia jokių simptomų ar infekcijų. Užsikrėtęs individas, nepatiriantis jokių simptomų, gali turėti šiek tiek patinusius limfmazgius, jausti nuovargį bei karščiavimą. Šie simptomai yra panašūs į užkrečiamos mononukleozės (kitaip dar vadinama Epšteino-Baro virusine infekcija, monocitine angina).

Plitimas

CMV yra randamas sėklose, gimdos kaklelio sekrete, seilėse, šlapime ir daugelyje kitų kūno skysčių. Jis yra itin užkrečiamas ir gali išplisti bet kokių kūno skysčių perdavimo metu, įskaitant bučiavimąsi ir lytinį kontaktą.

Kūdikiai gali užsikrėsti CMV nėštumo metu, jei motina užsikrečia šiuo virusu arba jai pasikartoja ankstesnė infekcija. Nors daugeliui prieš gimdymą užsikrėtusių kūdikių neišsivysto jokių simptomų, CMV yra didžiausia įgimtos infekcijos priežastis. Šios infekcijos komplikacijos pasireiškia protiniu atsilikimu, apakimu, apkurtimu ar epilepsija.

Jei CMV užsikrečiama po gimdymo arba jei jis pasikartoja, šis virusas gali būti pavojingas asmenų, su nusilpusia imunine sistema, gyvybei , pavyzdžiui, kuriems atliekama chemoterapija. Žmonėms, užsikrėtusiems AIDS ar ŽIV, gali išsivystyti rimtos CMV infekcijos, pavyzdžiui, CMV retinitas - akių liga, kuri gali sukelti apakimą.

Gydymas

Dažniausiai yra atliekamas imunofermentinės (IFA) analizės testas, kurio metu nustatomas antikūnų lygis kraujyje. Taip pat specifiniais tyrimais virusas nustatomas ryklės sekrete, šlapime, bronchų išplovose bei audiniuose.

Esant imunodeficitui būtinas specialus gydymas. Suaugusieji gydomi antivirusiniais vaistais. Taikomas ir simptominis gydymas.

 

Taip pat skaitykite

laboratorija
Pūslelinė2012-06-27
Paprastosios pūslelinės virusas (PPV, geriau žinomas kaip pūslelinė) būna dviejų tipų: lūpų arba genitalijų. Pirmuoju atveju infekcija pasireiškia peršalimo opomis ir lūpų pūslelėmis. Priešingai nei genitalijų pūslelinė, šis atvejis nėra priskiriamas prie LPL!
moteris gydytoja
Niežai2012-01-13
Niežai yra odos infekcija, kurią sukelia mažytė erkė, vadinama Sarcoptes Scabiei. Tai yra labai varginantis parazitas, kuris greitai subręsta ir gali užkrėsti visus namus. Jie sukelia stiprų niežulį, kuris dažnai sustiprėja naktį.
moteris gydytoja
Trichomonozė2011-12-22
Trichomonozė – tai viena iš dažniausių lytiškai plintančių infekcijų pasaulyje. Dažnai trichomonoze sergantys asmenys serga ir kitomis lytiškai plintančiomis ligomis, pvz.: chlamidioze bei gonorėja.
laboratorija
Genitalijų karpos  (9)2011-10-25
Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) sukelia karpas, o tam tikra šio viruso padermė sukelia genitalijų karpas, kurios yra genėtinai lengvai pastebimos. Jos atrodo kaip maži gumbiukai, kurie dažniausiai turi netaisyklingą, žiedinį kopūstą primenantį paviršių.
ziv ir aids
ŽIV ir AIDS 2011-10-05
Žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV) yra mažesnis už bakteriją, gyvena tik žmogaus organizmo ląstelėse ir yra artimas beždžionių imunodeficito virusui (BIV). Šiuo metu yra žinomi du ŽIV viruso tipai: ŽIV-1 (atrastas 1983 metais) ir ŽIV-2 (atrastas 1986 metais).

Komentarai

Komentarų nėra

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...