Straipsnis

2012-11-13

Keisčiausi moterų klausimai ginekologams

moteris su blanku rankose

Turbūt visos moterys sutiktų, kad yra, jeigu ne paklaususios ginekologo, tai bent kartą pagalvojusios apie šiuos klausimus, kurie skamba ganėtinai keistai, tačiau sukelia ir tam tikro nerimo. Gera žinia, kad juos pateiksime su atsakymais! Į juos atsakinėja Lauren Streicher (medicijos daktarė, asistuojanti profesorė Šiaurės vakarų Universiteto Feinberg medicinos mokykloje, Čikagoje, JAV). Tačiau atminkite, kad tai tik informacinio pobūdžio straipsnis, kuris negali atsoti asminės konsultacijos pas savo ginekologą.

Ar galima pamesti daiktus makštyje?

Ginekologai susilaukia ne mažai išsigandusių pacienčių, kurios būna ką nors pametusios makštyje. Be gydytojų pagalbos sunkiausia išsiversti tuomet, kuomet dar ir nieko nejaučiama. Gera žinia ta, kad makštis yra tarsi uždaras maišelis, todėl, jei ten pamėtėte prezervatyvą, tamponą, diafragmą, kontraceptinį žiedą ar kokį kitą daiktą, ginekologai visada suras ir ištrauks.

Ar saugu naudoti du higieninius tamponus vienu metu?

Nieko baisaus, tol kol jie bus vienas šalia kito. Tačiau visada išlieka rizika, dedant juos vieną po kito, pirmąjį įstumti per giliai ir vėliau turėti problemų jį išimant.

Koks vidutinis moters lytinių lūpų dydis?

Turbūt dauguma ginekologų pripažintų, kad tai jiems vienas iš nemėgstamiausių klausimų. Jie visuomet ramina pacientus, kad lytinių lūpų dydis nėra svarbu, nebent jos sukelia fizinį diskomfortą sekso metu, sporto ar kitoje kasdieninėje veikloje. Mokslininkai nelinkę skirti daug dėmesio šiems statistiniams tyrimams, tačiau remiantis esamais duomenimis, kurie kažin ar keitėsi nuo 1902 metais atliktų tyrimų, vidutinis moters mažųjų lytinių lūpų (lot. labia minora) ilgis svyruoja nuo 2 iki 6 cm.

Ar yra koks testas, tiksliai nustatantis kokia vaisingumo lygį?

Deja kol kas nėra, tačiau mokslininkai prie to intensyviai dirba. Jūs turbūt būsite girdėjusios apie FSH tetą, kuris matuoja hormono FSH lygį šlapime. Jis stimuliuoja folikulų augimą bei brendimą kiaušidėse ir sustiprina estrogenų išsiskyrimą. Padidėjęs šio hormono kiekis yra susijęs su sumažėjusiu vaisingumu. Tačiau dauguma specialistų teigia, kad nors ir rezultatai parodys mažą šio hormono kiekį, tai dar nereiškia, kad pavyks labai lengvai kada panorėjus pastoti. Yra ir dar vienas testas, kuris matuoja hormono anglų kalboje vadinamo anti-mullerian lygį. Jo metu apytikriai nustatoma, ar jau artėjama prie menopauzės. Tačiau šis testas dar nebuvo standartizuotas, o tai reiškia, kad kiekvienas daktaras gali interpretuoti savaip. Reziumė tik viena: kol nebandysite pastoti, jūs ir nesužinosite ar esate vaisinga, ar ne.

Ar jogurto valgymas gali išgydyti mielių infekciją?

Tikrai ne. Jame nėra pakankamai Lactobacillus bakterijų, kad būtų pajėgus išgydyti mielių infekciją. Netgi priešingai, aromatizuotose jogurtuose yra daug cukraus, dėl kurio jos gali būti tik sunkiau atsikratyti. Pats patikimiausias būdas vis dėlto yra priešgrybelinės žvakutės.

Ar didesnės krūtys padidina vėžio susirgimo riziką?

Tikrai ne, tiesiog moterims su didesne krūtine tampa sunkiau užčiuopti atsiradusį guziuką, kuris yra kaip išankstinio perspėjimo ženklas. Visoms moterims patariame reguliariai apžiūrėti savo krūtines, ypač toms, kurios savo šeimoje turėjo panašių ligos atvejų.

Ar gali moteris būti alergiška seksui?

Makšties niežulį ar patinimą gali sukelti reakcija su lateksu (medžiaga naudojama prezervatyvuose) ar įvairiais lubrikantais ir spermicidais. Tačiau itin retais atvejais moteriai išsivysto alergija sėklos (spermos) baltymams. Bet kokiu atveju, jaučiant nepatogumą, reikėtų kuo skubiai kreiptis į ginekologus ir prašyti atlikti tyrimus, kuriais būtų nustatyta alergijos priežastis.

Ar gali per didelė švara pakenkti PAP testui?

Tiesą sakant taip. Prausimas makšties vidaus su muilu ar kitomis priemonėmis, norint nepalikti jokių kvapų, gali padengti gimdos kaklelio audinius, todėl paimtas tepinėlis gali būti netinkamas tiksliam tyrimui. Jeigu jus kamuoja blogas kvapas, kuris nepranyksta įprastai nusiprausiant, jį paslėpdamos jūs tikrai neišgydysite priežasties, todėl tinkamiausia būtų pasikalbėti apie tai su ginekologu.

Ar gali ginekologas pasakyti, kada paskutinį kartą turėjote lytinių santykių?

Gali, bet tik tuomet, jeigu tai buvo paskutinis dalykas, kurį padarėte prieš išvažiuojant pas ginekologą. Pastebimi įrodymai apie buvusį lytinį aktą gali išlikti iki 12 valandų. Iš tiesų, ejakuliacinis skystis, spermicidai bei įvairūs lubrikantai gali trumpam pakeisti makšties florą, todėl atliekant įvairius testus, rezultatai gali būti iškraipyti. Kad taip nenutiktų, jūs turėtumėte pačios pranešti ginekologams, kada paskutinį kartą užsiiminėjote seksu. Tačiau gera žinia ta, kad jeigu jau ilgą laiką neturėjote lytinių santykių, ginekologas to pamatyti nesugebės.

 

Taip pat skaitykite

nestumas
Prietarai ir teisybė apie nėštumą2015-02-16
Jau nuo senų senovės nėščios moterys gyvena prietarų ir baimių pasaulyje. Praeina šimtmečiai, o prietarai lieka tie patys. Taip pat atsiranda ir naujų. Ar iš tiesų verta tikėti šiais prietarais? Ar jie pagrįsti moksliškai?
seksas ir kunas
Kaip nesigėdyti savo kūno...2014-12-05
Turbūt nerasite nei vienos moters, kuri būtų patenkinta savo kūnu. Pagal įvairius statistinius duomenis, nepatenkintos savo kūno sudėjimu yra nuo 47 iki 90 procentų moteriškosios lyties atstovių.
nestumas
Mitai apie apsisaugojimą nuo nėštumo2014-03-06
Niekas nepaneigs, kad ši tema aktuali visiems. Galima rasti įvairiausių patarimų, kaip apsisaugoti nuo nėštumo, tačiau ar tikrai jie visi teisingi? O gal tai tik pramanai? Šiame straipsnyje bus aptarti dažniausiai sutinkami mitai susiję su šia tema.
moteris skaudancia galva
Streso padariniai moterims2013-02-19
Visiems jau senai žinoma, kad moterys ir vyrai skirtingai reaguoja į stresines situacijas, tačiau iš tiesų yra ir esminių neatitikimų, kaip tai veikia jų sveikatą. Tyrimai parodė, kad ūminis ir lėtinis stresas gali smarkiau pakenkti moterų fizinei ir psichinei būsenai.
moteris susiemusi uz pilvo
9 mažai žinomi faktai apie "tas dienas" (3)2013-02-16
Labai dažna moteris apie savo menstruacinį ciklą žino tikrai ne viską , todėl visuomet lieka tam tikrų neaiškumų ir klausimų, į kuriuos ne visada rengiamasi ieškoti atsakymų. Pavyzdžiui, 2012-ais metais Australijoje atliktas tyrimas parodė, kad...

Komentarai (1)

AutoriusKomentaras
Ella
Svečias
2012-11-13 14:55
nu apie 3 is ju tikrai esu pagalvojusi :)

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...