Straipsnis

2012-09-22

Šalia veiklių moterų vyrams – ankšta

grazi moters figura

Lie­tu­vo­je tūks­tan­čiui vy­rų ten­ka apie 1200 mo­te­rų. Dar rei­kė­tų pri­dė­ti, kad mo­te­rys gy­ve­na apie 12 me­tų il­giau. Šiais pa­ra­met­rais esa­me Eu­ro­pos ly­de­riai.

Ta­čiau, ne­re­tai tei­gia­ma, kad si­tua­ci­ja yra dar bai­ses­nė, nes dau­gu­ma vy­rų – tik sta­tis­ti­niai vie­ne­tai, ku­riems la­biau rū­pi ke­lias į alu­dę nei pas mo­te­rį. Nė­ra vy­rų, nors ir ne ka­ro me­tas.

Vy­rai iš­jo­jo į ka­rą?

Ža­vi ke­tu­rias­de­šimt­me­tė Ire­na vi­są die­ną puo­šė­si, da­žė­si ir ki­taip ke­de­no plunks­nas prieš pa­si­ma­ty­mą.

Pa­si­ma­ty­mas po tre­jų me­tų per­trau­kos, kai bu­vęs „kad­ras“ iš­lė­kė šun­ke­liais, iš­si­neš­da­mas bend­ras san­tau­pas ir pa­lik­da­mas tik su­dau­žy­tą šir­dį.

Li­kus pus­va­lan­džiui iki su­tar­to laiko mo­te­ris su­ži­no, kad ka­va­lie­rius ne­be­tu­ri lai­ko su­si­tik­ti, nes iš­vyks­ta į ke­lionę su sa­vo vai­kais iš anks­tes­nės san­tuo­kos.

Taip, jis iš­si­sky­ręs, ta­čiau ir to­liau rū­pi­na­si at­ža­lo­mis.

„Bent vie­nas ver­tas dė­me­sio, – sa­ko mo­te­ris, pa­si­ren­gu­si lauk­ti ki­to pa­si­ma­ty­mo, nors vi­sas die­nos puo­ši­ma­sis nuė­jo per­niek. – Ne­ži­nau ar juok­tis ar verk­ti, ta­čiau vy­rų ne­bė­ra. Gal į ka­rą iš­jo­jo.“

Jai prieš­ta­rau­ja pen­kias­de­šimt­me­tė Vil­ma. Ji taip pat gy­ve­na be vy­ro, ta­čiau jos nuo­mo­nė la­biau kri­tiš­ka mo­te­rų at­žvil­giu. „Daug mo­te­rų iš vi­so ne­ken­čia vy­rų gi­mi­nės ir jų ne­no­ri. Jas įskau­di­no vie­nas, o blo­gi ta­po vi­si“.

Vy­rai ven­gia kal­bė­ti šia te­ma. Ano­ni­miš­kai tik pu­se lū­pų iro­niš­kai pra­si­ta­ria: „Taip, vy­rai iš tie­sų iš­jo­jo į ka­rą. Tik ša, nie­kam ne­sa­kyk, kad mes čia esa­me – ap­lin­kui vien fe­mi­nis­tės“.

Skai­čiai

Jei žiū­rė­tu­me sta­tis­ti­ką, su­pras­tu­me, kad vy­rai grei­čiau iš­si­žu­do, nei na­tū­ra­liai mirš­ta.

Pa­vyz­džiui, nuo at­si­tik­ti­nio ap­si­nuo­di­ji­mo al­ko­ho­liu per me­tus mirš­ta apie 80-90 mo­te­rų, o vy­rų ko­ne pen­kis­kart dau­giau.

Dau­giau vy­rų mirš­ta nuo išo­ri­nių mir­ties prie­žas­čių, ypač dėl sa­vi­žu­dy­bių. To­kių mir­ties at­ve­jų tarp mo­te­rų – apie pus­šim­tį, o vy­rų – apie 250.

Džiu­gu, kad gy­ve­ni­mo truk­mė Lie­tu­vo­je šiek tiek pail­gė­jo, ta­čiau ato­trū­kis tarp vy­rų ir mo­te­rų pa­si­li­ko pa­na­šus. Mo­te­rys iš­gy­ve­na vi­du­ti­niš­kai iki 80 me­tų, o vy­rai – iki 68-erių.

Rei­kė­tų pa­žy­mė­ti, kad Lie­tu­va yra vie­na iš pir­mau­jan­čių vals­ty­bių Eu­ro­pos Są­jun­go­je pa­gal mo­te­rų va­do­vių skai­čių. Gal tai reiš­kia, kad vy­rai už­lei­džia po­zi­ci­jas dai­lia­jai ly­čiai?

Ko ieš­kai – tą ran­di

Vil­ma ži­no sta­tis­ti­ką. Taip, mo­te­rų iš tie­sų yra dau­giau, vy­rai anks­čiau mirš­ta, ta­čiau blo­giau­sia yra tai, kad pa­tys „ei­na­miau­si“ – 30-50 me­tų vy­rai – daž­niau­siai pa­ge­rian­tys, ne­spor­tuo­jan­tys, be lai­ko su­se­nę.

„Vy­rai, at­si­bus­kit, ne­be­ger­kit, jūs tik­rai la­bai rei­ka­lin­gi mums, mo­te­rims“, – ra­gi­na Vil­ma ne­su­sip­ra­tė­lius vy­rus.

Bran­di mo­te­ris ži­no, kad vy­rą trum­pam ro­ma­nui su­ras­ti ne­su­dė­tin­ga, ta­čiau gy­ve­ni­mo drau­go ieš­ko­ti ne­ver­ta, nes jo rei­kia tie­siog lauk­ti ir la­bai no­rė­ti.

„Tu­ri­me pa­lik­ti vie­tos na­tū­ra­liam trau­kos dės­niui. Lai tuo pa­si­rū­pi­na vi­sa­ta ir li­ki­mas“, – šyp­te­li Vil­ma.

Mo­te­ris siū­lo kiek­vie­nam pa­klaus­ti sa­vęs – kas yra vy­ras ir mo­te­ris. Gal mes jau už­mir­šo­me ir neat­pa­žįs­ta­me vie­nas ki­to. Gal net sa­vęs.

„Ži­nau, kad tos, ku­rios čium­pa pir­mą pa­si­tai­kiu­sį – tu­ri pra­stą sa­vi­ver­tę. Vy­rai neiš­ny­ko, o pri­trau­kia­me to­kius, ko­kių esa­me ver­ti. Jei bū­siu kvai­la prin­ce­sė tai to­kio ka­ra­lai­čio ir su­lauk­siu“, – šmaikš­tau­ja Vil­ma.

Ne­se­niai jai te­ko ke­liau­ti po Nor­ve­gi­ją. Ten dau­gy­bės ki­lo­met­rų spin­du­liu ne­su­ti­ko nei vy­rų, nei vai­kų, nors ci­vi­li­za­ci­jos bu­vo pa­kan­ka­mai. Tie­sa, di­des­ni mies­tai to­li. Gal tai ne vien Lie­tu­vos pro­ble­ma?

Ne­no­ri tap­ti vo­ve­rai­te

Tris­de­šimt­me­tė Edi­ta – ne­te­kė­ju­si ir ne­tu­rin­ti. vai­kų. Taip pat ne­tu­ri ir nuo­la­ti­nio par­tne­rio.

Tie­są sa­kant, jo ir neieš­ko. O jei koks su­si­ža­vi, tai po ke­lių sa­vai­čių jam pa­ro­do­mos du­rys. Nė­ra čia ko į jos lais­vę kė­sin­tis.

„Per daug die­vi­nu lais­vę, kad sa­vo gy­ve­ni­mą su­sie­čiau su ki­tu žmo­gu­mi. O be to, ne­la­bai yra žmo­nių, su ku­riais bū­tų ga­li­ma da­ly­tis gy­ve­ni­mu“, – iš­rė­žė Edi­ta, ta­čiau vė­liau pa­ti pri­pa­ži­no ge­rai ne­sup­ran­tan­ti nuo ko ir pas ką bė­gan­ti, ko ieš­kan­ti.

Spė­lio­ja mo­te­ris, gal jai įgim­ta vie­ni­šau­ti ir prie nie­ko ne­pri­si­riš­ti?

„Ti­kiuo­si, kad straips­ny­je ne­bus ko­kio psi­cho­lo­go ko­men­ta­ro, ku­ris ma­ne pa­va­dins ne­nor­ma­lia – to­kia­me am­žiu­je ir ne­ži­no, ko no­ri“, – su šyp­se­na būgš­ta­vo Edi­ta.

Kas yra lais­vė, anot Edi­tos?

Žmo­gaus ge­bė­ji­mas neį­si­pa­rei­go­jus bend­rau­ti su prie­šin­gos ly­ties at­sto­vu. Mat anks­čiau bu­vo svar­bu su­si­tuok­ti, tu­rė­ti vai­kų ir kar­tu gy­ven­ti iki gra­bo len­tos.

Da­bar, jos ma­ny­mu, žmo­nės bū­na kar­tu tol, kol jiems ge­ra. O jei pra­si­de­da ru­ti­na, nuo­bo­du­lys ir vie­nas ki­to re­gu­lia­vi­mas – lai­kas skir­tis.

„Žmo­gus ta­po lanks­tes­nis gy­ve­ni­me ir san­ty­kiuo­se. Mo­ka puo­se­lė­ti sa­vo uni­ka­lu­mą. Vy­ras jau ne­bė­ra na­mų re­lik­vi­ja. Mo­te­ris – nė­ra na­mų ži­di­nio sau­go­to­ja. Kiek­vie­nas esa­me įvai­ria­pu­sis žmo­gus“, – kal­bė­jo ir tar­si tei­si­no sa­ve Edi­ta.

Ji įsi­ti­ki­nu­si, kad gy­ve­ni­mas de­ri­nan­tis prie dar vie­no žmo­gaus ne­ten­ka pra­smės. „Ta­da tam­pi vo­ve­re, bė­gan­čia ra­te. Gal ir yra vy­rų, pa­skui ku­riuos no­rė­tų­si ei­ti vi­są gy­ve­ni­mą, ta­čiau daž­niau­siai jie ir­gi mėgs­ta lais­vę“.

Šei­mos Edi­ta ven­gia. Sa­ko ne­no­rin­ti pri­siim­ti to­kios di­džiu­lės at­sa­ko­my­bės už vai­kus, kol sa­vi­mi dar do­rai ne­pa­si­rū­pi­na.

Idea­lus va­rian­tas?

Sil­vi­ja – dvi­de­šimt me­tų gy­ve­na su vy­ru. Lie­tu­vos mas­te­liu to­kia truk­mė pre­ten­duo­ja į ge­rus ro­dik­lius. Ap­lin­ki­nių ma­ny­mu jie – tvar­kin­ga šei­ma. Ji su­si­tuo­ku­si, vai­kai tu­ri tė­vą.

„Į ma­ne vi­so­kiuo­se su­si­bū­ri­muo­se mo­te­riš­kės ne­žiū­ri krei­vai kaip į ma­no vie­ni­šą bi­čiu­lę, ku­rią ver­ti­na kaip po­ten­cia­lią kon­ku­ren­tę. Bet ne so­cia­li­nis sta­tu­sas lė­mė to­kį ma­no pa­si­rin­ki­mą. Gy­ve­ni­mą kar­tu pa­dė­jo iš­tver­ti bū­tent tai, kad ma­no po­žiū­riu, vai­kai tu­ri gy­ven­ti pil­no­je šei­mo­je, ma­ty­ti skir­tin­gų ly­čių san­ty­kius, vaid­me­nis. Taip – be abe­jo­nės ken­tė­ti ir iš­tver­ti. San­tuo­ka kaip dar­bas – ne­ken­ti vir­ši­nin­ko, už­kni­so bend­ra­dar­biai, vis pa­ki­šan­tys ko­kią kiau­lę, no­ri ry­tą il­giau pa­mie­go­ti, bet vis tiek ei­ni į jį. Nes kas tu bū­si, jei ne­dirb­si?“, – karš­tai ti­ki­na Sil­vi­ja.

Ši mo­te­ris į san­tuo­ką sten­gia­si žiū­rė­ti gy­ve­ni­miš­ko­mis aki­mis. San­tuo­ką ku­ri su žmo­gu­mi, ku­ris yra sve­ti­mas, tu­ri ki­to­kius įpro­čius. San­tuo­kos es­mė – glu­din­ti, švel­nin­ti ašt­rias briau­nas, ma­žin­ti nea­ti­ti­ki­mus.

„Daž­niau­siai taiks­to­si prie tų ne­ly­gu­mų mo­te­rys, o ne vy­rai. Ant sa­vęs daž­nai su­pyks­tu ir klau­siu: ko­dėl aš vi­są lai­ką tu­riu pri­si­tai­ky­ti, ste­bė­ti jo nuo­tai­kas, bend­rau­ti su tais žmo­nė­mis, ku­rie jam pa­tin­ka, ato­sto­gau­ti taip, kaip jis mėgs­ta? Bet pyk­tis klau­si­mais ir bai­gia­si. Kar­tais pa­gal­vo­ju, kad su­kly­dau, bend­ram gy­ve­ni­mo ke­liui pa­si­rin­kau ne tą žmo­gų? O ta­da ap­si­dai­rau ap­link ir su­pran­tu – ne­pa­žįs­tu nei vie­no vy­ro, su ku­riuo no­rė­čiau gy­ven­ti. Iš pir­mo žvilgs­nio ma­lo­nus įta­kin­gas vers­li­nin­kas pa­si­ro­do bee­sąs bai­sin­gas cha­mas, o ga­lan­tiš­kų ma­nie­rų vy­riš­kis – vi­siš­kas ne­vy­kė­lis, gy­ve­nan­tis su ma­ma iš jos pen­si­jos“, – sa­vo pa­ste­bė­ji­mais da­li­no­si mo­te­ris.

Sil­vi­ja juo­kau­ja – kuo jai dau­giau me­tų, tuo la­biau pa­tin­ka mo­te­rys.

Sil­vi­ja ne­ma­no, kad vy­rų yra per ma­žai. Ji ma­no, jog gy­ve­ni­mas mo­te­ris iš­mo­kė bū­ti sa­va­ran­kiš­ko­mis, už­dirb­ti pi­ni­gus sau ir vi­sai šei­mai, to­dėl ša­lia to­kių mo­te­rų vy­rams da­ro­si ankš­ta.

Alvydas JANUŠEVIČIUS

skrastas.lt

Taip pat skaitykite

santykiai ir meilė
Kaip atsikratyti vyro?2015-06-01
Meilė ir seksas – tikriausiai, patys nuostabiausi dalykai, kuriuos gali patirti du žmonės. Santykių pradžioje mums atrodo, kad romantika, įsimylėjimas, atodūsiai mėnesienoje ir mėgavimasis kiekviena praleista akimirka kartu tęsis amžinai, ir niekada nesibaigs.
erzina vyra
Kas erzina vyrus moterų elgesyje?2015-02-23
Kartais taip norisi sužinoti, apie ką kalba vyrai, kai šalia nėra moterų. Nekyla jokių abejonių, kad jie jas myli. Tačiau vyrai ir moterys – skirtingų lyčių būtybės, todėl dažnai tarp jų iškyla įvairių nesusipratimų.
santykiai per atstuma
Patarimai: kaip susitikinėti su mergina per atstumą2014-09-29
Santykiai per atstumą gana nemažas išbandymas abiems partneriams. Norint išsaugoti tokius santykius, reikia įdėti daug pastangų, apsišarvuoti kantrybe ir supratingumu. Žemiau išvardinti patarimai labiau pritaikyti vyrams, tačiau moterims taip pat ne pro šalį jais pasidomėti.
vyras ir moteris
Vyrams apie Moteris (1)2014-01-27
Turbūt ne paslaptis, kad patys juokingiausi anekdotai yra tie, kuriuose daugiausiai tiesos. Taip yra ir su juokais apie vyrų ir moterų santykius, kuomet teigiama, kad moteris suprasti arba labai sunku, arba visai neįmanoma.
itartina megina
Su kokiomis merginomis geriau neprasidėti? (3)2013-06-26
Kartais, kad ir kokia nuostabi būtų mergina, geriau apie artimesnius santykius su ja nė negalvoti. Ir ne todėl, kad su ja kažkas negerai. Priežastis - jos atliekamame vaidmenyje vyro gyvenime. Štai sąrašas tų merginų, su kuriomis vyrui nepatartina suartėti.

Komentarai

Komentarų nėra

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...