Straipsnis

2011-10-07

Priklausomybė nuo sekso

moters siluetas su antrankiais

Šiais laikais vis daugiau žmonių yra kamuojami seksualinės priklausomybės. Jau dabar šią priklausomybę galima įvardinti kaip socialinę problemą, kuri turi nemažai panašumų su alkoholizmu, narkotinių medžiagų vartojimu ar azartiniais lošimais. Lytiškai priklausomas žmogus tampa priklausomas nuo neuro-cheminių pokyčių, kurie vyksta lytinių santykių metu. Šie cheminiai pokyčiai tampa malonumo šaltiniu, kuriuo dažniausiai bandoma atitrūkti nuo streso ar kitų problemų.

Šios priklausomybės šaknys dažniausiai glūdi vaikystėje arba paauglystėje, kuomet vaikas auginamas neramioje šeimoje, kurioje trūksta dėmesio bei meilės. Tokiu atveju vaikas auga alkanas šių dalykų, ko pasekoje, vaikas gali pradėti perdėtai dažnai masturbuotis. Įprastai masturbacija yra neatsiejama paauglystės dalis, tačiau tuo gali būti pradėta piktnaudžiauti, norint paslėpti vidinį skausmą. Palaipsniui seksas tampa kitų užsiėmimų pakaitalu, norint "užmušti" nuobodulį, paslėpti nerimą ar tiesiog ramiai išsimiegoti.

KELETAS SEKSO PRIKLAUSOMYBĖS ATVEJŲ

Seksualinis elgesys laikomas paslaptyje. Priklausomas nuo sekso žmogus vis dažniau pradeda gyventi dvigubą gyvenimą. Tokiu atveju žmogus, iš visiems matomos gyvenimo pusės, gali būti visų gerbiamas ir mylimas, tačiau slapta dalyvauti lytiniuose aktuose, kurie būtų šokiruojantys jį pažįstantiems žmonėms. Pavyzdžiui, nuo sekso priklausomas kurios nors valstybės aukštas pareigūnas, gali būti gerbiamas už savo viešus pasisakymus prieš svetimavimą ar ištvirkavimą, tačiau pats slapčia dalyvauti sekso orgijose.

Seksualinis elgesys tampa kenkėjišku. Vienas iš pavyzdžių gali būti, kuomet vyras siekia seksualiai išnaudoti moterį, kai ši nori gauti darbo vietą arba būti paaukštinta pareigose. Situacija, žinoma, gali būti ir atvirkštinė: kuomet moteris, apsirengusi per daug seksualiai ir iššaukiančiai, bando suvilioti viršininką.

Seksualinis elgesys tampa gėdingas. Šiuo atveju žmogus dažniausiai jaučia gėdą, ką daro arba, dar tiksliau, ką padarė. Toks jausmas aplanko iškart po seksualinio akto, kuris, galbūt, viršijo ar pažeidė kito individo standartus. Būna ir taip, jog tas gėdos jausmas yra bandomas paneigti, pavyzdžiui, sakoma, jog jis ar ji pati to norėjo arba tai yra normalu "tikram vyrui". Labai tinkamas pavyzdys būtų, kai vyras permiega su draugo žmona ir argumentuoja tai, jog ji pati to norėjo, kadangi jos vyras jos nesugeba patenkinti.

SKIRTINGOS SEKSUALINIŲ PRIKLAUSOMYBIŲ FORMOS

Seksualinė priklausomybė gali turėti daug skirtingų formų. Žmogus gali būti priklausomas vienam dalykui, tarkim lytiniams santykiams su prostitute, tačiau dažniausiai būna kelios seksualinės priklausomybės formos. Pavyzdžiui, vyras gali dažnus vakaros praleisti striptizo bare, nužiūrinėdamas šokėjas; turėti vienos nakties nuotykių su laisvo elgesio mergina; grįžus namo, mylėtis su žmona, bet svajoti apie intymų masažą, kurį turėjo praeitą savaitę.

Pateiksime dar keletą pačių įprasčiausių seksualinės priklausomybės formų. Verta pastebėti, kad kai kurie šio sąrašo punktai galėjo būti atlikti ir nebūtinai nuo sekso priklausomo žmogaus. Dažniausiai priklausomybė tai tampa tada, kai norisi tai kartoti nevaldomai dažnai.

  • Nuolatinis masturbavimasis
  • Anoniminis seksas
  • Seksas su laisvo elgesio merginomis
  • Seksualinis priekabiavimas bei polinkis į ekshibicionizmą
  • Seksualinis vaikų išnaudojimas
  • Prievartavimas
  • Įsipareigojimas keliems partneriams vienu metu
  • Lankymasis intymaus masažo įstaigose
  • Vujarizmas (lytinis susijaudinimas arba pasitenkinimas, patiriamas regos pojūčiu)

Dar vienas seksualinės priklausomybės bruožas - progresija. Kitaip sakant, įprastinė elgsena palaipsniui tampa vis dažnesnė, įvairesnė bei ekstremalesnė . Laikui bėgant seksualinis elgesys tampa vis sunkiau kontroliuojamas. Internetas tapo viena iš populiariausių ir sparčiausiai augančių seksualinės priklausomybės įrankių. Vis daugiau žmonių ne tik naršo internete, siunčiasi pornografinio turinio vaizdelius bei masturbuojasi, bet ir talpina savo filmuotą medžiagą arba, populiarėjant vadinamiems "online video chat'ams", net demonstruoja savo intymias vietas vietas bei įvairias seksualines scenas. Internetas seksualiai priklausomiems žmonėms suteikia viską, ko jiems reikia vienoje vietoje: anonimiškumą, beribę fantaziją bei įvairovę, prieinamumą visą parą su minimaliomis išlaidomis. Dėl šių priežasčių, galima įvardinti ydingąją interneto pusę - jis padėjo sparčiau progresuoti priklausomybei nuo sekso.

GYDYMAS

Kenčiantys nuo seksualinės priklausomybės žmonės visada turi galimybę ieškoti profesionalios pagalbos konsultuojantis su psichoterapeutu arba užsirašant į specialius gydymo centrus. Psichoterapeutų konsultacijos dažniausiai kainuoja mažiau, tačiau jei jūs ar kažkas, ką jūs pažįstate, kenčia nuo sunkios seksualinės priklausomybės (kuomet jau linkstama į nusikaltimus), patartina kreiptis į specialius gydymo centrus, kurie vis labiau populiarėja užsienio šalyse. Galbūt ir Lietuvoje atsiras, jei bus tam paklausa...

 

Taip pat skaitykite

pora seksliai nusiteikus
Hiperseksualumas2014-04-01
Ką reiškia šis terminas? Atsakymų yra daug ir įvairių. Tačiau tiksliausiai jis apibūdinimas medicinos enciklopedijoje: hiperseksualumas – tai padidėjęs noras seksui, kurio metu žmogus niekaip negali pasitenkinti, nežiūrint į tai, kad dažnai mylisi ir turi ne vieną partnerį.
netiketas nestumas
Sekso nebuvo, bet nėščia!2014-02-22
Viename Britų Medicinos žurnale („British Medical Journal“) buvo paskelbtos ilgalaikio tyrimo apie jaunų amerikiečių moterų reprodukcinę sistemą išvados. Viena iš įdomiausių buvo apie netikėtus nėštumus.
seksas
10 sveikatos problemų, kurias gali išspręsti seksas (1)2013-12-20
Kodėl mes mylimės? Vieni atsakytų, kad patirti malonumą, kiti - kad susilaukti palikuonių. Tačiau seksas reikalingas ne vien tik dėl šių dviejų priežasčių. Jis gali išspręsti daugybę psichologinių ir fizinių problemų.
sekso poza 69
Pozos "69" pliusai ir minusai (1)2013-09-26
Kiekviena pora turi savo mėgstamas sekso pozas. Tačiau jei būtų surengtos pozų varžybos, ko gero poza "69" laimėtų pirmąją vietą. O kaipgi kitaip? Juk tai dvigubas malonumas. Tačiau ji turi vieną mažytį "bet"... Tik apie viską iš eilės.
vyras ir moteris voliojasi lovoje
Sekso skirtingu paros laiku ypatumai (1)2013-03-05
Ne paslaptis, kad moterys skirtingai priima tas pačias glamones, priklausomai nuo paros laiko. Todėl jums bus naudinga susipažinti su savo kūno reakcija pagal valandas, ir atsižvelgti į šiuos niuansus užsiimant seksu.

Komentarai (11)

AutoriusKomentaras
Avataras
Naujokas (-ė)
Prisijungė: 2013-04-22
Pranešimai: 5
2013-05-14 13:02
Priklausomos panelės galit rašyti :)
Naujokas (-ė)
Prisijungė: 2011-09-11
Pranešimai: 1
2011-10-27 18:33
na man priklausomybes nera, bet jau kai nori tai nori :D siaip pazystu tokiu zmoniu kurie tikrai priklausomi nuo sekso :)
Avataras
Naujokas (-ė)
Prisijungė: 2011-09-26
Pranešimai: 5
2011-10-25 17:23
toks jausmas,kad straipsni parase apie mane.Kelis kartus domejausi,ar kur yra gydoma Lietuvoje nuo sios priklausomybes,taciau kolkas tai Lietuvoje neskaitoma priklausomybe..jus visi cia dabar graziai giriates,kad esami priklausomi...taciau kazin....taciau ar nors vienas yra sugrioves savo gyvenime per seksa per priklausomybe jam,,,,kai griuva seima,,,kai sugriuva verslas,,,netenki nieko,,seimos,,draugu,,,poto vel bandai kilti is dugno i virsu ,,bet ta pabaisa SEKSAS visada salia...
Avataras
Naujokas (-ė)
Prisijungė: 2011-08-31
Pranešimai: 10
2011-10-25 09:04
Man tikriausiai irgi priklausomybe :)
Avataras
Ekspertas (-ė)
Prisijungė: 2011-10-11
Pranešimai: 74
2011-10-19 19:44
tai va..., o man jau ne kas :D
Naujokas (-ė)
Prisijungė: 2011-10-18
Pranešimai: 4
2011-10-18 20:11
gerai kai priklausomybe yra abiem seimoje, o ne vienam :)) jei vienam tada jau nekas :)
Avataras
Ekspertas (-ė)
Prisijungė: 2011-10-11
Pranešimai: 74
2011-10-13 21:48
jo ner blogai priklausomybe bet ne "nepriklausomybe" :D
Avataras
Ekspertas (-ė)
Prisijungė: 2011-10-11
Pranešimai: 74
2011-10-12 22:50
joo..., sutinku su tavim Dona ;)
Avataras
Sekso guru
Prisijungė: 2011-09-18
Pranešimai: 128
2011-10-10 22:04
hmmm sunkus dalykas ta priklausomybe...is patirties sakau:D
SOS
Svečias
2011-10-10 21:10
Galima padėti su ta priklausomybę pakovot :)

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...