Straipsnis

2013-02-25

Šiuolaikinis seksualumas: Geismą keičia darbas

rusu daktaras Jurijus Prokopenko

Konsultuoja Jurijus Prokopenko, Maskvos psichiatrijos mokslų tyrimo instituto darbuotojas, seksologas, tinklaraščio „Kaip būti laimingam gyvenime ir sekse“ autorius, veda antrinio sekso užsiėmimus.

- Šiuolaikinis žmogus dažnai skundžiasi, kad seksualiniai troškimai vis rečiau aplanko jo kūną. Kaip manote, kodėl?

- Viena priežasčių – atskirtis vienas nuo kito. Juk geismas ar troškimas yra nukreipti į kitą žmogų. Jie gimsta, kai žmonės susitinka akis į akį, pajunta vienas kitam simpatiją. O mes vis dažniau gyvename kas sau. Anksčiau šokiuose vaikinai kviesdavo merginas. Liesdavo jas, tarsi tikrino, ar jos jiems tinkamos. Juk ne veltui sakoma, jeigu jums gera šokti kartu, gali pabandyti ir artimesnius santykius. O dabar?.. Kiekvienas šoka kas sau. Tai - vienišių šokiai.

- Sakote, kad tai tik viena priežasčių. Kokios dar?

- Jausmų „racionalizavimas“. Mes net nepastebime, kad bandome supaprastinti jausmus, vietoje jų vadovaudamiesi žiniomis ir apmąstymais. Prieš šimtą metų dama galėjo pasiskųsti: „Myliu vieną, bet man dar patinka ir kitas, o trečias įsimylėjęs mane... Ir ką gi daryti?“ Šiuolaikinė moteris kalba kitaip: „Aš nepatiriu orgazmo su šiuo vyru. Kokia poza man geriau mylėtis?“

Mes supainiojome suvokimus ir vietoje to, kad kalbėtume apie meilę, stengiamės išmokti sekso technikos.

- Negi blogai norėti šito išmokti?

- Geismas pats mokosi. Tai, kas racionalu, galima aprašyti ir po to pagal tą aprašymą išmokti. Tačiau emocionalumo neišmoksi. Tai galima pajusti tik kūnu.

Mūsų civilizacija - technogeninė, todėl gyvenime negalime vadovautis vien emocijomis. Ir pamažu imame priprasti, kad viskam, net ir mums patiems, yra surašyta instrukcija. Net imame jausti jų poreikį. „Penki sveikatos žingsniai“ – vienas, antras... ir rezultatas garantuotas. „Septynios geros nuotaikos taisyklės“. Vietoje to, kad išgyventume tam tikrus jausmus ir tuose išgyvenimuose suvoktume patį save, įsakome sau: čia turiu užsinorėti, čia paverkti, o dabar turiu įsimylėti... Taip žūva visos gyvos emocijos bei troškimai.

- Ar įmanoma tas emocijas ir troškimus atgaivinti?

- Tam, kad leistume pasireikšti emocijoms, turime atsiriboti nuo racionalaus prado. Kai tik nustatome sau konkretų tikslą, nustojame jausti ir imame vertinti – save, partnerį, šansus. Visa tai intelektualūs veiksmai. Geismas dingsta. Prasideda darbas.

- Taigi galima teigti, kad tam, jog gimtų geismas, reikia apie jį negalvoti?

- Taip. Reikia baigti tikrinti, yra jis ar ne. Galima susitarti su partneriu, kad šį kartą jūs tik bendrausite, glamonėsite vienas kitą, bet neisite „iki galo“. Ir skirkite tą kartą dėmesį vienas kitam: kalbėkitės, bučiuokitės, glamonėkite vienas kitą, eikite pasivaikščioti, susikibę už rankų – žodžiu, pažinkite vienas kitą. Nes jeigu nenorite kalbėtis, pažinti, negims ir trauka ar geismas. Ir nereikia! Mes juk ne mechanizmai: paspaudei mygtuką „įjungti“ ir viskas įvyksta su bet kuo ir bet kur. Mes gyvi: renkamės, kas mums tinka, o kas ne. Mums reikia sudominti kitą ir patiems susidomėti – tik ne dėl to, kad kas nors būtų, o tiesiog šiaip sau, be konkretaus tikslo. Tuomet ir nerimas „ar pavyks?“ dings. Juk esam laisvi jausti ir atsakyti į jausmus, priklausomai nuo situacijos, o ne paisydami instrukcijos: „daryk taip, o dabar taip“. Nėra vieno pavyzdžio ar etalono. Kiekvieno mūsų situacija - unikali, partneris - vienintelis bei nepakartojamas, kaip ir ta akimirka, kuri mus sujungia.

- Ar hormonų kiekis turi įtakos seksualiniams troškimams?

- Ne. 80-mečio vyro hormonų kiekis yra daug mažesnis nei 40-mečio ar juo labiau dar jaunesnio. Tačiau jeigu jis turi partnerę, kuri atsako į jo jausmus, pora gali turėti lytinių santykių. Ir jeigu moteris teigia, kad negali susijaudinti, visuomet tai yra santykių su antrąja puse problema: arba ji negali atsipalaiduoti, arba jis jai visiškai netinka. Dar gali trukdyti įvairios psichologinės problemos: stresas, depresija, menka savivertė, baimės. O hormonai čia niekuo dėti.

- Vedate poroms tantrinio sekso užsiėmimus. Ar jie gali sugrąžinti seksualinę trauką?

- Gali. Kai kurios poros užsiėmimuose atranda naują gyvenimą, o kai kurios nebeateina jau po pirmojo seanso, supratę, kad tai jiems netinka. Tantrinės jogos esmė – gyvenimiškosios energijos, kurią skirtingai išreiškia vyrai ir moterys ir kuria jie gali pasikeisti, suvokimas. Per užsiėmimus mokau poras suprasti vienas kitą be žodžių, mokau atidos ir švelnumo. Juk dažnai elgiamės taip, lyg gyventume vieni ir paisome tik savo norų arba visiškai prisitaikome prie partnerio, pamirštami save ir dėl to jaučiamės neįvertinti.

 

Taip pat skaitykite

sena knyga ant stalo
Seksas ir mokslas2013-04-02
Seksas - labai įdomus dalykas, net jei apie jį tik kalbame. Juk jis leidžia mums padaryti tiek atradimų tokiose iš pirmo žvilgsnio visai neerotiškose mokslo šakose, kaip kad fizika, chemija ar anatomija. Mokykloje apie tai jums tikrai nepasakojo!
moteris aistringai guli lovoje
Statistika: lietuviai ir sekso žaidimai (2)2013-03-17
Daugiau nei 38 proc. lietuvių nėra bandę sadomazochistinių erotinių žaidimų ir jiems nepritaria, tačiau lygiai tiek pat nebandžiusių teigia neprieštaraujantys, kad kiti tuo užsiimtų.
daug pinigu doleriais
Ar yra ryšys tarp pajamų dydžio ir sekso kokybės?2012-11-27
Mokslininkai tyrė, ar yra ryšys tarp gaunamų pajamų dydžio ir seksualinio gyvenimo aktyvumo. Daugelio nuostabai gauti rezultatai parodė, kad ...
iphone prietemoje
Iphone geriau už seksą?2012-11-19
Apklausa, kurią atliko kompanija Gazelle, užsiimanti buvusių apyvartoje Apple produktų supirkimu ir pardavimu, gali pretenduoti į vieną iš originaliausių, atliktų šiais metais.
moteris su antrankiais
Hyperseksualumas: nustatymo medotas (1)2012-10-26
Mintis, kad asmuo gali kentėti nuo seksualinės priklausomybės, dažnai pašiepiama ir netraktuojama kaip rimtas sutrikimas. Tačiau nuo to kenčiantis žmogus rizikuoja ne tik pašlijusiais santykiais, bet ir nesklandumais darbe bei visose kitose gyvenimo srityse.

Komentarai (1)

AutoriusKomentaras
Jurga
Svečias
2013-02-27 12:55
Gryna tiesa! Labai zaviuosi specialistais ir daktarais is Rusijos! Jie, ne taip kaip vakaru salyse, artimesni zmonems ir gamtai, o ir gydymo metodai naturalesni

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...