Straipsnis

2012-10-26

Hyperseksualumas: nustatymo medotas

moteris su antrankiais

Mintis, kad asmuo gali kentėti nuo seksualinės priklausomybės, dažnai pašiepiama ir netraktuojama kaip rimtas sutrikimas. Tačiau nuo to kenčiantis žmogus rizikuoja ne tik pašlijusiais santykiais, bet ir nesklandumais darbe bei visose kitose gyvenimo srityse.

Iki šiol, dėl mokslinių įrodymų trūkumo, psichiatrai nenorėjo nekontroliuojamo seksualinio elgesio priimti kaip psichikos sveikatos sutrikimo. Tačiau dabar UCLA sveikatos centro vadovaujama ekspertų komanda (psichologų ir psichiatrų) išbandė kriterijų rinkinį, kuris padėtų tai nustatyti. Tyrime kartu dalyvavę socialiniai darbuotojai bei santuokos ir šeimos terapeutų komanda nustatė, kad nustatant šio tipo sutrikimus siūlomi kriterijai yra patikimi.

Anot ekspertų, šie pasiūlyti ir išbandyti kriterijai leis mokslininkams bei gydytojams tirti, gydyti ir rengti prevencines strategijas asmenims, kurie kenčia nuo seksualinės priklausomybės. Jų pagalba buvo iškelta keletas simptomų, tokių kaip nuolat pasikartojančios įvairios seksualinės fantazijos, depresuota nuotaika, stresas, nesėkmingi bandymai sumažinti seksualinį aktyvumą ir t.t.

Siekiant įvertinti kriterijus, buvo atlikti psichologiniai testai su 207 pacientais keliose psichikos sveikatos klinikose. Visi jie ieškojo pagalbos dėl nekontroliuojamo seksualinio elgesio, depresijos bei piktnaudžiavimo įvairiomis medžiagomis.

Tyrėjai nustatė, kad siūlomi kriterijai 88 proc. tikslumu tesingai įvardijo pacientus, kenčiančius nuo hyperseksualumo, bei 93 proc. tikslumu teisingai tai paneigė. Kitaip tariant, buvo matyti, kad kriterijai savo darbą atlieka tinkamai.

Taip pat nustatyta, kad visiems pacientams, kurie atitiko šiuos kriterijus, pasireiškė rimtesnių pasekmių: 17 proc. iš jų buvo bent kartą praradę darbą, 39 proc.- turėję nesėkmingai pasibaigusius santykius, 28 proc.- užsikrėtę lytiškai plintančia infekcija, 78 proc.- patyrę įvairius trukdžius sekso metu.

Įdomu tai, kad 54 proc. nuo sekso priklausomų pacientų pripažino apie atsiradusį problematišką seksualinį elgesį nesulaukus nei 18 metų, dar 30 proc.- studijų laikais tarp 18-25 metų amžiaus.

Tyrimo metu buvo išnagrinėti seksualinio elgesio tarp šių pacientų tipai. Iš labiausiai paplitusių buvo masturbacija, besaikis pornografijos žiūrėjimas, internetinis seksas bei didelis sekso partnerių skaičius per pastaruosius 12 mėnesių. Kaip teigia tyrėjai, yra daugybė žmonių, kurie seksu užsiima norėdami atsikratyti streso bei šiek tiek nuo visko „atitrūkti“, tačiau šiems pacientams tokie veiksmai tampa vienintelis sprendimo modelis, o seksualinis troškimas tampa vis mažiau kontroliuojamas.

 

Taip pat skaitykite

sena knyga ant stalo
Seksas ir mokslas2013-04-02
Seksas - labai įdomus dalykas, net jei apie jį tik kalbame. Juk jis leidžia mums padaryti tiek atradimų tokiose iš pirmo žvilgsnio visai neerotiškose mokslo šakose, kaip kad fizika, chemija ar anatomija. Mokykloje apie tai jums tikrai nepasakojo!
moteris aistringai guli lovoje
Statistika: lietuviai ir sekso žaidimai (2)2013-03-17
Daugiau nei 38 proc. lietuvių nėra bandę sadomazochistinių erotinių žaidimų ir jiems nepritaria, tačiau lygiai tiek pat nebandžiusių teigia neprieštaraujantys, kad kiti tuo užsiimtų.
rusu daktaras Jurijus Prokopenko
Šiuolaikinis seksualumas: Geismą keičia darbas (1)2013-02-25
Konsultuoja Jurijus Prokopenko, Maskvos psichiatrijos mokslų tyrimo instituto darbuotojas, seksologas, tinklaraščio „Kaip būti laimingam gyvenime ir sekse“ autorius, veda antrinio sekso užsiėmimus.
daug pinigu doleriais
Ar yra ryšys tarp pajamų dydžio ir sekso kokybės?2012-11-27
Mokslininkai tyrė, ar yra ryšys tarp gaunamų pajamų dydžio ir seksualinio gyvenimo aktyvumo. Daugelio nuostabai gauti rezultatai parodė, kad ...
iphone prietemoje
Iphone geriau už seksą?2012-11-19
Apklausa, kurią atliko kompanija Gazelle, užsiimanti buvusių apyvartoje Apple produktų supirkimu ir pardavimu, gali pretenduoti į vieną iš originaliausių, atliktų šiais metais.

Komentarai (1)

AutoriusKomentaras
Pradedantysis (-ioji)
Prisijungė: 2011-08-02
Pranešimai: 14
2012-10-28 11:01
Geriau jau save prilaikyt ir jaus saika, nes kuo toliau tuo blogiau gali buti..

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...