Straipsnis

2012-06-14

Lytinio potraukio (libido) slopintojai

koju galai

Būna, jog lytinis potraukis ima ir smarkiai sumažėja ar net visiškai dingsta. Tai gali nutikti kiekvienam, todėl visada kils klausimas: dėl ko? Poreikis seksui gali reikšti daug daugiau nei paprasčiausią fizinį pasitenkinimą: jis sukuria susijaudinimą, kūrybingumą bei užsidegimą eksperimentuoti ir atrasti naujas galimybės malonumui patirti. Daugeliui žmonių sveikas lytinis potraukis simbolizuoja jaunatviškumą bei gyvybingumą. Drastiškas (kartais netgi nedidelis) seksualinės energijos nuosmukis gali turėti didžiulę įtaką asmeniniam gyvenimui, o bandymas nustatyti tikslų paaiškinimą, gali sukelti baimę, gėdą ir saviraiškos trūkumą.

Žemas ar mažėjantis libido nebūtinai priklauso nuo amžiaus, rasės ar lyties. Yra daugybė faktorių (psichologinių bei fiziologinių), kurie gali paaiškinti, kodėl trūksta seksualinio kontakto troškimo ar fizinio atsako į seksualinę stimuliaciją.

Priežasties žinojimas nebūtinai išsprendžia sutrikimą, tačiau jis gali palengvinti sunkią naštą, kurią žmonės sau užsikrauna norėdami, tačiau negalėdami išreikšti savo seksualumo. Deja, daugelis kaltina save, kas ypač pradeda kelti nerimą, jei asmuo taip jaučiasi jau gana ilgą laiką. Atminkite, kad gali būti daugiau nei viena priežastis, o toliau pateiktas sąrašas yra tik maža to dalis.

Vaistai

Receptiniai vaistai gali pakenkti tiek vyrų, tiek moterų seksualiniam potraukiui. Antidepresantai, kraujospūdį mažinantys, miegą skatinantys preparatai, geriamieji kontraceptikai ir antihistaminai – tai dažniausiai pasitaikantys vaistai, kurie yra siejami su libido mažėjimu. Jeigu, pradėjus juos vartoti, pastebėjote seksualinio potraukio pokyčius – aptarkite tai su gydytoju.

Stresas

Jis gali pasireikšti įvairiomis formomis: asmuo negali lengvai atsipalaiduoti, lengvai supyksta, patiria nuotaikų kaitas ir t.t. Stresas sukelia įtampą asmens fizinei ir emocinei gerovei ir yra vienas iš pagrindinių veiksnių, galinčių sužaloti asmens seksualinę sveikatą. Su stresu gali būti sunku susitvarkyti, tačiau geros naujienos yra tos, kad jį galima valdyti įvairiomis technikomis, detaliai aptartomis galybėje knygų, video mokymų ir panašiai.

Tarpusavio santykiai

Harmonijos lygis santykiuose gali padidinti arba sumažinti lytinį potraukį. Sveiki santykiai yra tiesiogiai susiję su abipusiu pasitenkinimu, todėl kai reikalai pablogėja, poreikis seksui pranyksta. Tokių problemų, kaip nuobodulys/monotonija, šiurkštus bendravimas, nepasitikėjimas/išdavystė ar intymumo trūkumas, sprendimai niekada nėra lengvi, tačiau jas būtina išspręsti, kol neįsišaknijo per giliai.

Hormonų pusiausvyros sutrikimai

Pokyčiai jautriame hormonų balanse, nuo kurio priklauso lytinis potraukis, gali gerokai sumažinti tiek vyrų, tiek moterų seksualinį geismą.

Vyrų testosterono (troškimo hormonas) gaminimo tempas pradeda mažėti apie trisdešimtuosius gyvenimo metus. Šis procesas yra vos pastebimas, vidutiniškai siekia nuo vieno iki dviejų procentų per metus, tačiau tai, kaip greitai jis krenta, priklauso nuo kiekvieno organizmo. Galimas variantas, kad vyras, pasiekęs ketvirtą dešimtį, gali turėti tokius pat testosterono mažėjimo požymius, kaip ir septyniasdešimtmetis!

Estrogeno, progesterono ir testosterono hormonų balanso mažėjimas moterims gali turėti neigiamą įtaką lytiniam potraukiui bei jų lytinių organų funkcionavimui. Jeigu tampa vis sudėtingiau susijaudinti, - laikui bėgant makšties oda tampa plonesnė, o jos gebėjimas „sudrėkti“ tampa sudėtingesnis. Dažnai dėl to sueities metu patiriamas skausmas. Didžiausi hormonų pusiausvyros sutrikimai įvyksta menopauzės metu ir po operacijų (pavyzdžiui, histerektomijų), tačiau taip pat gali atsirasti po nėštumo, tam tikrais menstruacijų ciklo momentais ir naudojant tam tikrus kontraceptikus.

Nerimas dėl išvaizdos

Nepasitikėjimas savo išvaizda stabdo asmens troškimą ar gebėjimą išreikšti seksualumą bei gali sukelti daug streso partneriui. Jei nerimą kelia per didelis antsvoris ar kiti grožio dalykai, visada galima bandyti juos keisti, tačiau daugeliu atveju tai būna susiję su mažėjančia saviverte. Tokiu atveju laikas keisti įsitikinimus ir požiūrius, kurie jus stabdo!

Nuovargis

Neužtikrintas lytinis potraukis gali būti miego trūkumo požymis. Nuovargis gali atsirasti dėl užimtos darbotvarkės ar tapus tėvais, tačiau jį taip pat gali sukelti ir nemiga ar miego apnėja (tai miego sutrikimas, kuomet miego metu kartotinai nutrūksta ir vėl atsinaujina kvėpavimas). Šiaip ar taip, pasekmės yra tos pačios: jūs vos galite išbūti neužmerkęs akių, o lova jums tėra tik vieta, gauti brangaus miego. Sprendimas šioje problemoje turėtų būti aiškus - pertrauka nuo visko ir gero miego dozė!

Intoksikacija

Intoksikacija - nesvarbu ar ji būtų dėl alkoholio, ar kitų psichotropinių medžiagų vartojimo - gali turėti neigiamą pašalinį poveikį, kuris neleidžia vyrui pasiekti ar išlaikyti erekcijos.

Nerimas dėl gebėjimų

Nemažai žmonių patiria spaudimą iš savęs arba iš savo partnerių pusės lovoje būti ekspertais. Kai jaučiama, kad to išpildyti nepavyks, atsiranda stresas, nerimas ar net baimė, kuri ne tik sumažina asmens gebėjimą mėgautis seksualine veikla, tačiau taip pat gali sukelti problemas, tokias kaip negalėjimą pasiekti orgazmo ar erekcijos sutrikimus. Dažnai toks nerimas yra patiriamas seksualinių santykių pradžioje - labiausiai dėl to, kad egzistuoja daug nežinomybės, ar bus patenkinta antra pusė.

Skausmas

Nesvarbu, ar tai yra kasdienio gyvenimo skausmai, ar fiziniai sutrikimai, kurie paveikia lytinius organus, pavyzdžiui, dispareunija (skausmas sekso metu) - bet koks nepatogumas nulems lytinio potraukio lygį.

Pabaigai

Žemas lytinis potraukis nėra kažkas, ką reikėtų slėpti. Tai dažniausiai yra fizinio ar emocinio streso, o galbūt ir abiejų, požymis. Šią problemą galima palengvinti, tik pirmiau reikia teisingai nustatyti priežastis.

Kita vertus, jei problemos nepavyko išspręsti, yra būdų su tuo susigyventi. Daugelis žmonių išmoko gyventi ganėtinai maloniai su žemesniu lytiniu potraukiu surasdami būdus kaip išreikšti savo intymumą taip, kad jis vis tiek atspindėtų meilę ir troškimą.

 

Taip pat skaitykite

nestumas
Prietarai ir teisybė apie nėštumą2015-02-16
Jau nuo senų senovės nėščios moterys gyvena prietarų ir baimių pasaulyje. Praeina šimtmečiai, o prietarai lieka tie patys. Taip pat atsiranda ir naujų. Ar iš tiesų verta tikėti šiais prietarais? Ar jie pagrįsti moksliškai?
seksas ir kunas
Kaip nesigėdyti savo kūno...2014-12-05
Turbūt nerasite nei vienos moters, kuri būtų patenkinta savo kūnu. Pagal įvairius statistinius duomenis, nepatenkintos savo kūno sudėjimu yra nuo 47 iki 90 procentų moteriškosios lyties atstovių.
rankoje laikomas muilas
Intymi higiena (2)2013-01-16
Yra moterų (ir vyrų), nuo kurių nuolat ar periodiškai sklinda nemalonus kvapas. Aišku, nebūtinai dėlto, kad žmogus nesiprausia, nors tai dažniausiai yra pagrindinė priežastis.
moteris susiemusi uz klyno
Šlapimo takų infekcijos (1)2011-09-22
Šlapimo takų infekcijos (ŠTI) dažniausiai yra skirstomos į dvi rūšis: apatinių takų (pvz. Cistititas) ir viršutinių takų uždegimus. Jei infekcija pereina į inkstus, ji gali būti pavojinga net gyvybei.
taure su svirkstu
Alkoholio ir narkotinių medžiagų poveikis2011-08-18
Tabaką rūkantiems vyrams dažnai sutrinka spermatozoidų gamyba: sumažėja jų kiekis bei deformuojami likę, todėl apvaisinus moterį tokiais spermatozoidais padidėja persileidimo ar sveikatos sutrikimų vaisiui.

Komentarai (4)

AutoriusKomentaras
Avataras
Pradedantysis (-ioji)
Prisijungė: 2013-03-17
Pranešimai: 24
2013-09-20 14:28
nu teisybes yra ka sakai, bet vistik tau nepatarciau visiskai atsisakyti merginu, jei jau nepavyksta seip su mergina susipazinti, nes stinga drasos, tai manau tau padetu reguliarus lankymasis pas merginas uz pinigus! po kiek laiko pradesi kitaip i jas ziureti, turesi daugiau drasos nes patirtis sekse automatiskai bus didesne! yra daug saliu kur seksas uz pinigus nera toks neigiamas kaip pas mus lietuvoje.. pvz vokietijoje saunos kur vyrai po darbu ateina isgert, atsipalaiduot ir pasidulkint taip sakant :)
Vaidas
Svečias
2013-09-20 11:11
Na sportuot tai nesportuoju as nes fizini darba ir taip dirbu, aisku rytais mangsta darau atsispaudimu, pritupimu, ir atsilenkimu dar pabegioju, o jeigu tingiu begiot tai suniuka pavedzioju bent, zinau kad alus mazina bet tik laikinai, zole dar labiau mazina bet as nenoriu tapti rastamanas arba alchoholikas, tiesiog esu drasus, bet nedrasus su moterim todel man 22 metai dar neturejas merginos jauciu kad jos ir neturesiu nes 5 metus norejau turet o dabar jau nenoriu, seniau kareivem duodavo bromo kad jiems nekvarsintu galvos mintys apie moteris, as tarnaves mum neduodavo :D patikek ten fizinis kruvis daug didesnis negu sporto klube ar paprastame darbe net nematai moteru isvis o pistis nori kaip meska ristis :D tik va nezinau kur to bromo gauti galbut kasnors zino? Ar dar kazkas gal yra kas mazintu lytini potrauki?
Avataras
Pradedantysis (-ioji)
Prisijungė: 2013-03-17
Pranešimai: 24
2013-09-19 19:11
Nu cia jau problema... seip alus mazina, bet nepatarciau pradeti gerti :)) kazkaip kiek begirdeciau tokiu problemu ir pasakymu kad visaip bandau negalvoti ir nepavyksta - netikiu kad taip neimanoma, visuomet galvoju kad jei nuolat busi uzsiemes patinkancia veikla + sportas kiekviena diena, tai vakare i lova atsigules tikrai nebusi apsestas sekso, o tik miegas bus galvoje...
Vaidas
Svečias
2013-09-19 18:54
Sveiki :) norejau paklaust galbut kasnors zino kokius nors vaistus ar kazka kas mazina lytini potrauki bandziau kamparo eterini alieju nepadejo, bandziau perdozuot zuvu taukus nepadejo, smaukau per diena 2 sykius padeda tik pusvalandziui, zinau kad antidepresantai mazina libido daug stipriau nei pries tai mineti dalykai bet ju nevartosiu nes per daug sveikatai kenkia, pas prostitutes negaliu eit del religiniu isitikinimu :/ sexo neturejas jau keli metai man labai sunku dirbti mokytis ir progresuoti gyvenime del minciu apie ana gala prasau jeigu kasnors turite informacijos apie kokius nors vaistus ar kazka padekit, buciau labai dekingas :)

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...