Straipsnis

2014-07-01

5 mitai apie santykius

tarpusavio santykiai

Nuo senų senovės iki dabartinių laikų mus lydi daugybė stereotipų apie santykius. Pavyzdžiui, priešingybės traukia, vaikas gali sutvirtinti yrančią santuoką ir panašiai. Tačiau tai ne visiškai tiesa.

Mičigano universiteto profesorė Terri Orbuch jau 22 metus tyrinėja porų ir šeimų santykius bei padeda išspręsti iškilusias problemas. Pasak profesorės, yra penki pagrindiniai mitai apie santykius, kurie dažnai klaidina poras.

PIRMAS MITAS. Poros turi aptarinėti viską, kas tarp jų vyksta.

Realybė. Mažiau kalbų. Populiariose laidose su Oprah Winfrey arba seriale „Draugai“ tik ir kalbama, kad bendravimas – tai laimingų santykių pagrindas. Visiems įkalta į galvas: jei šeimoje kyla problemos, tai vien dėl to, kad apie jas poros nepakankamai kalba.

Tačiau profesorė yra kitokios nuomonės. Per savo ilgą patirtį ji įsitikino, kad vyrai ne taip jau ir mėgsta kalbėti apie santykius. Terri atliko apklausą ir sužinojo, kad frazė „Pakalbėkime apie mus“ vyrams sukelia neigiamą reakciją. Jie iš karto pradeda galvoti, kad kažkas negerai ir žinoma, kalti bus jie.

Be to, norint pasikalbėti apie rimtus dalykus, reikia tam surasti tinkamą laiką. Pavyzdžiui, vyras žiūri televizorių. Moteris, jo neperspėjusi, pradeda pokalbį apie santykius. Natūralu, kad vyras iš karto jį pagarsina. Tačiau tai nereiškia, kad jis neemocionalus invalidas. Jis tiesiog saugo savo ir jūsų ramybę. Jei moteris nori rimtai pasikalbėti, ji turi palaukti kada vyras bus laisvas, o ne tada, kada jis kažkuo užsiėmęs. O vyrai galėtų vadovausis šiais dviem paprastais, bet labai veiksmingais būdais:

1. Prieš miegą pačiam užmegzti pokalbį, bet ne apie santykius, o tiesiog apie darbą, karjerą, apie tai kas jam svarbu. Moteris labai žavi, kai vyrai pasidalina su jomis savo rūpesčiais, pasvarstymais. Tokie pokalbiai parodo vyro emocinį artumą. O nuo jo iki intymumo, patikėkite, tik vienas žingsnis.

2. Turbūt niekam ne paslaptis, kad moterys mėgsta aptarinėti klausimus netgi tada, kai santykiuose viskas gerai. Leiskite jai išsikalbėti, jums tereikia tik klausytis ir retkarčiais pritarti. Taip suteiksite savo moteriai neapsakomą malonumą.

ANTRAS MITAS. Tik nuklysk vieną kartą į kairę ir ji tau niekada neatleis.

Realybė. Jei tik jūs nuoširdžiai to norėsite, ji jums atleis. Vyrai mano: „Visi klysta“. O moterys įsitikinusios: „Buvo vienas kartas, bus ir antras“. Tačiau net ir tokioje nepavydėtinoje situacijoje galima rasti išeitį, jei vyras tikrai nori išsaugoti šiuos santykius.

Čia esmė slypi ne tame, ar ji vyrui atleis, o tame - ar vyras pats norės, kad jam būtų atleista. Pirmiausia, vyras turi įvertinti savo ankstesnių santykių lygį. Jei žmona jį vis dar traukia, jei jie turi bendrų interesų, jei jiems gera kartu, tai ženklas, kad santykius reikia išsaugoti. Tiesiog vyras suklydo ir nori susigrąžinti žmoną atgal. Tokiu atveju geriausia pirmam žengti žingsnį ir viską jai prisipažinti. Profesorė pataria pasinaudoti šiais trimis žingsniais:

1. Prisipažinkite. Nueikite pas savo moterį ir jai apie viską papasakokite. Nelaukite, kol ji sužinos apie jūsų poelgį pirma. Moterys nepriima atsiprašymų, jei joms pačioms tenka vyro apie tai klausinėti. O dar blogiau, jei jos sužino iš kitų.
2. Būkite rimtas. Sąžiningumas ir rimtumas šioje situacijoje geriausi jūsų draugai.
3. Būkite matomas. Neverbaliniai ženklai čia vaidina didžiulį vaidmenį. Nestovėkite už kėdės, sofos ar kokio kito daikto, nesislėpkite. Kitu atveju, tik dar labiau ją supykdysite.

Natūralu, kad po tokios žinios žmona pradės verkti, rėkti ant jūsų. Po kurio laiko viskas aprims. Palepinkite savo moterį kokiu nors gražiu daiktu ar kelione. Ir daugiau neapgaudinėkite savo antrosios pusės – na bent jau iki to laiko, kol norėsite išsaugoti šiuos santykius.

TEČIAS MITAS. Priešingybės traukia.

Realybė. Geriau susirasti moterį pagal savo charakterio būdą ir požiūrį į gyvenimą.

Tarkim, vyras užmezgė romaną su žavia brunete. Išvaizda tinka, aistra yra. Tačiau norint nugyventi su kartu kitu žmogumi visą gyvenimą, reikia, kad sutaptų abiejų žmonių požiūriai į pagrindinius dalykus. Gana dažnai pasitaiko atvejų, kai labai skirtingi žmonės bando susieti savo gyvenimą. Pavyzdžiui, ji – krikščionė, o jis – musulmonas. Arba ji – vegetarė, o jis – nė dienos negali apsieiti be dešros. Tarp tokių žmonių greitai prasidės konfliktai ir trintis.

Profesorė pataria tiesiog ant lapelio užsirašyti savo būdo bruožus, pavyzdžiui, aktyvus, linksmas, patinka šiuolaikinis menas ir t.t. Ir pradėti ieškoti tokios draugės. Žinoma, nereikia griežtai vadovautis savo sąrašu, galima nuo jo šiek tiek ir nuklysti - juk idealių žmonių nėra.

Susiradote? Šaunu. O dabar pabandykite tarp savęs ir savo partnerės paieškoti skirtingų pomėgių. Pavyzdžiui, gal vienam patinka ekstremalus sportas, o kitam – mieliau paskaityti knygą namie. Jūs neprivalote visą laiką praleisti kartu. O be to, tai gali po kurio laiko nusibosti. Iš tiesų, bendri užsiėmimai – gerai, tačiau turi likti vietos ir savo mėgstamiems pomėgiams.

KETVIRTAS MITAS. Laimingos poros niekada nesipyksta

Realybė. Ginčykitės su protu ir siekite savo.

Pamatę gražią porą visi galvojame - jau jie tai tikrai laimingi ir niekada nesipyksta. Nebūna žmonių, kurių nuomonės visiškai sutaptų. Jei žmonės nesipyksta, vadinasi, jie neaptarinėja tų dalykų, kurie tikrai yra svarbūs.

Taip kad geriau jau ginčykitės ir pykitės. Pasak profesorės, vyrams geriau sekasi ginčytis, jei jie ką nors veikia, pavyzdžiui, žiūri televizorių arba tvarko savo žvejybos įrangą. Tai reiškia, kad jie dalį blogos energijos nukreipia į pašalinį objektą. O moteris, esant konfliktui, jaučiasi tvirčiau, jei žiūri vyrui tiesiai į akis. Tai reiškia, kad ji visą blogą energiją išlieja ant vyro. Jei jau susiruošėte vienas ant kito parėkauti, tai pasistenkite, kad jūsų negirdėtų vaikai.

PENKTAS MITAS. Bendras vaikas sustiprina santykius.

Realybė. Geriau po darbo išlenkite taurelę kartu.

Jei sulūžta kėdė, vyras eina į rūsį, išrenka tinkamą medžio gabalą ir iš jo išdrožia naują koją. Tokiu panašiu būdu poros stengiasi sustiprinti savo pašlijusius santykius, tik, deja, šiuo atveju atsiranda kūdikis. Tai bloga idėja.

Gimus kūdikiui, partnerių santykių kokybė gerokai supratėja. Žmona naktimis nemiega, nes prižiūri kūdikį o vyras, vietoj to, kad nueitų su ja į kiną, žaidžia kompiuterinius žaidimus. Tad jei lygiai tokie patys santykiai buvo ir prieš gimstant kūdikiui, tai nieko jau čia nebepakeisite. Tiesa tokia: norėdami sutvirtinti savo santykius, geriau nueikite į jums abiems mielą vietą, pavyzdžiui, į kavinę, kurioje susipažinote, išgerkite po vyno taurę ir nuoširdžiai pasikalbėkite. O kūdikis žmonių gyvenime turi atsirasti tik tada, kai jis yra laukiamas abiejų būsimų tėvų. Kaip patikrinti, ar tikrai esate pasiruošę tokiam svarbiam žingsniui?

Pasak Terri Obruch, pirmiausia porai reikėtų įsigyti naminį gyvūną ir pasižiūrėti, ar jie sugebės abu pasirūpinti kažkuo trečiu. Tačiau šį žingsnį taip pat reikėtų gerai apsvarstyti. Juk gyvūnai gyvena ilgai ir jais reikia rūpintis visą jų gyvenimo laikotarpį. Jei tik kažkiek abejojate, sustokite. Tada galite rinktis kitą variantą. Sugalvokite kokį nors bendrą projektą, kuris pareikalaus iš jūsų nemažai laiko ir nervų, pavyzdžiui, įsigykite sodo namelį, ir pažiūrėkite ar įstengsite pasirūpinti jo priežiūra drauge.

 

Taip pat skaitykite

santykiai
8 klausimai prieš vedybas2015-12-05
Prieš apsisprendžiant tuoktis, psichologai paruošė aštuonis klausimus, kurie padės apsisaugoti nuo nemalonių staigmenų ir išvengti abiem sugadinto gyvenimo.

meiles stadijos
Visos meilės stadijos2015-11-04
Apie meilę kalbama visur: televizijoje, internete, knygose ir žurnaluose. Psichologai šį nuostabų jausmą be jokio gailesčio išnarstė po kaulelį ir sugriovė visus mūsų stereotipus.
feng shui
Pirmas pasimatymas pagal fengšui2015-07-20
Pagaliau. Jis jus pakvietė į pirmą pasimatymą restorane. Jūs maloniai susijaudinusi, išsimatavote visą garderobą ir apskambinote visas drauges „pasikonsultuoti“ ką apsirengti, kaip elgtis ir panašiai.
porele
9 būdai kaip susipažinti ekspromtu2015-07-06
Kur dabar galima susipažinti su vyru? Daugelis moterų į šį klausimą atsakytų: „Šiais naujausių technologijų laikais – tik internetu“. O kur dingo tokios pažintys kaip flirtas sporto klube, bare ar netgi gatvėje?
moteris flirtuoja
5 flirto tipai2015-03-02
Džefris Holas, mokslininkas iš Kanzaso universiteto, sukvietė 5100 moteris ir vyrus, ir stebėjo jų elgesį, kaip jie užmezga pažintis. Šio tyrimo metu paaiškėjo, kad yra penki skirtingi flirto tipai: Fizinis, Tradicinis, Mandagus, Jausmingas, Žaismingas.

Komentarai

Komentarų nėra

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...