Straipsnis

2013-05-21

Šiuolaikinė šeima: kas liko praeityje

jauna porele

Mes gyvename permainų laikais. Nebeliko šeimos ideologijos - vieną kartą ir visiems laikams. Kartais atrodo, kad vertybės kaip ištikimybė, sąžiningumas, atsidavimas, jau nieko nereiškia. Dauguma tradicinės santuokos požymių išnyko, įsitvirtino naujos šiuolaikinės šeimos modelis. Taigi ką šiandien reiškia santuoka?

Ar daug pažįstate laimingų porų tarp savo pažįstamų? Anksčiau vyras ir moteris susituokdavo, turėdavo daug vaikų, gyvendavo su tėvais, nugalėdavo sunkumus - iš pradžių taupydavo skalbimo mašinai, po to automobiliui. Taip gyveno mūsų seneliai. Mūsų tėvai ėmė iš jų pavyzdį. Nesudėtingas ir ramus šeimyninis gyvenimas.

O šiais laikais jaunimas tiesiog yra sumišimo kryžkelėje. Jiems sunku apsispręsti, kokį pasirinkti kelią, kuriant šiuolaikinę šeimą. Kaip jų tėvų? - kažin ar šiandien tai pavyktų įgyvendinti. Nustumti klasikinės šeimos vertybes į šalį ir kopijuoti viską iš vakarų? - tačiau toks santuokos modelis gali įgauti karikatūriškų bruožų. Tai, kas gerai vieniems, gali visai netikti kitiems.

Kol santuoka dar galutinai nepavirto vaiduokliu, peržiūrėkime skirtingų kartų santuokos modelius ir panagrinėkime kur slypi pagrindinės šiuolaikinės šeimos problemos.

"Kartu visam gyvenimui"

Ilgalaikių santuokų pasitaiko vis rečiau. Poros, kurios kartu pragyvena 10-15 metų, mus stebina. Šiais laikais sunku sukurti kažką rimto. Mes neįpratę "taisyti" žlungančių santykių ir stengtis dėl savo laimės. Mes labiau linkę išmesti juos iš savo gyvenimo, kaip sulaužytą žaisliuką. Laisvė gimdo pagundas, todėl išgyventi santuokoje dešimt metų darosi vis sudėtingiau.

"Jaunas - žalias"

Ankstyvos santuokos - retenybė. Įprasta mūsų tėvų istorija - sutikti savo pirmąją meilę mokyklos suole arba studentiškoje išvykoje, pragyventi dešimtis metų, pasakojant savo meilės istoriją vaikams ir anūkams. Šiandieną jauni žmonės pirma nori apsirūpinti gyvenime: baigti universitetą, pasiekti aukštumų karjeroje, nusipirkti mašiną ir butą, ir tik po to galvoti apie šeimos kūrimą.

"Renkamės, kas arčiausiai mūsų"

Mylėti per atstumą neįmanoma, mylėk tą, kuris šalia tavęs. Mūsų tėvai ieškodami savo antros puselės dairėsi į mokslo draugus arba kolegas. Pasižiūrėjo vienas į kitą ir susituokė. Niekas net neturėjo minčių ieškoti meilės svetimoje šalyje. Tačiau dabar viskas kitaip. Pakeisti miestą, šalį, tikėjimą dėl laimės nesukelia nepatogumų. Taip daug patogiau, nei išsaugoti santykius per atstumą.

"Ach, tos vestuvės, vestuvės..."

Anksčiau vestuvės buvo švenčiamos pagal visas tradicijas: daug svečių, kurių pusė būdavo giminės, nuotakos išpirkimas, piršlio karimas. Šiandieną tokios vestuvės retenybė. Mergvakaris arba menkas banketas santuokų rūmuose, ir viskas. Jaunuoliai mėgsta "egoistines vestuves": susirašymas, pietūs artimųjų rate, po to aerouostas ir "sveikos, Kanarų salos!". Arba dar paprasčiau: kad nieko nenuskriausti, vestuvės keliamos tose pačiose Kanarų salose. Grįžę iš jų, surengiame vakarėlį, rodome gausybę nuotraukų, dalinamės įspūdžiais. Tačiau tai kiekvieno individualus pasirinkimas.

"Apie tai"

Anksčiau seksas buvo tik po vedybų. O jeigu ir buvo, tai tik truputį. Dabar jaunimas semiasi patirties prieš vedybas. Pasitaiko, jog taip susižavime eksperimentais, kad nepastebime kaip ant lakmuso popierėlio iš vaistinės atsiranda dvi juostelės. Turbūt numanote, apie ką kalbėsime toliau.

"Nėštumas - ne priežastis susituokti"

Riterių laikai baigėsi. Prieš dešimt metų jaunuolis būtų jus vedęs iš kilnių motyvų: jūs - jo vaiko motina, jis privalo jumis rūpintis. Svarbiausia išsaugoti jūsų reputaciją, taip, kad "ruoškis brangioji, eisime tuoktis". Šiandieną pagimdyk nors ir dvynukus - tai ne priežastis išsaugoti santykius. Šiuolaikinės šeimos privalumai tokie, kad mama ir tėtis gali susituokti bet kada augant vaikučiui. O gali ir visai nesusituokti.

"Ne daugiau nei du"

Išnešioti, pagimdyti, užauginti vieną, daugiausia du vaikus - šiandien tai galima pavadinti herojišku poelgiu. Kiekvienam mažyliui norisi duoti viską, kas geriausia. Daugiavaikes šeimas greitai rašysime į Raudonąją knygą, kaip nykstančią rūšį.

"Sugyventinis/sugyventinė"

Teisėtų vedybų populiarumas krenta. "Kam įregistruoti santuoką, jei pas mus ir taip viskas gerai" - mano vyrai. "Mes turime savo privilegiją - meilę" - pritaria jiems moterys, kurių negąsdina sugyventinės vaidmuo. Juk taip gyventi daug paprasčiau: pagyvenote, nepatiko, išsiskyrėte. Susibėgote su kitu. Vėl problemos? Nieko tokio, jūs vėl laisvi. Niekas niekam nieko neskolingi. Juk susituokus, sudėtinga išsiskirti, daug popierizmo, turto dalybos. Geriau gyventi susimetus.

"Kas čia bosas?"

Moterys klastingos. Iš pradžių iš vyrų jos atėmė kelnes, vėliau - vyriškas profesijas, dabar dar nori ir valdyti šeimoje. Kas daugiau uždirba, to ir viršus. Tas ir vadovauja, ir priima sprendimus. Pasekmės - vienatvė ir nepasitenkinimas šeimyniniu gyvenimu. Norėjome kaip geriau, tačiau gavosi, kaip visada.

"Būti ar nebūti"

Atspėkite žodį iš šešių raidžių, "kur dingsta viskas kas gražu ir gera, kai tik priblėsta meilė? Teisingai - buitis". Buities problemos išskyrė ne vieną porą. Nesileiskite užvaldomi buities. Yra ir įdomesnių bei gražesnių dalykų nei namų tvarkymas ar televizoriaus žiūrėjimas.

"V+M"

Tradicinė šeima - tai vyras ir moteris. Tačiau dabar nieko nestebina, jog leidžiama tuoktis moteriai su moterimi ar vyrui su vyru. Norint paįvairinti seksualinį gyvenimą dabar populiarūs derinukai vyras+moteris+vyras arba apsikeičiama poromis. Nesuprasi kas su kuo.

"Berniukai į dešinę, mergaitės į kairę"

Šiuolaikinės šeimos dalinasi patirtimi, jog reikia pailsėti nuo šeimyninio gyvenimo, kiekvienas turi savus interesus, juk būti visada dviese nusibosta. Todėl užsiėmimai - atskirai, išeiginės - atskirai, atostogos - taip pat atskirai. Tačiau iki atskirų lovų ar net gyvenimų juk vos keli žingsniai.

"Skyrybos! Ir mergautinė pavardė"

Skyrybų ne mažėja, bet daugėja. Ir vien dėl to, kad mes nemokame saugoti savo laimės. Jei nepavyko, tavo teisė rinktis, gali išeiti ir ieškoti kito.

"Ir gyveno jie ilgai ir laimingai"

Šiais laikais galite pasirinkti kas jums priimtiniausia: nemadingos tradicijos arba laisvė, seksas tik santuokoje arba nevaržomi santykiai. O gal, viską sumaišius, galima gauti ir visai neblogą derinį. Svarbiausia žinoti, ką ir kokiomis proporcijomis maišyti. O tai galite nuspręsti tik jūs, vyras ir moteris, kuriantys laimingą šeimyninį gyvenimą.

 

Taip pat skaitykite

santuoka
Kada ir kodėl ištekėti2013-08-18
"Santuoka - tai tarsi apgulta tvirtovė: tie, kurie yra viduje, trokšta iš jos pabėgti, o tie, kurie lauke, nori į ją įsiveržti" - sakė prancūzų rašytojas Hervé Bazin'as. Tačiau kalbant atvirai, visos moterys be išimties nori ištekėti.
porele ant smelio
Kaip susigyventi, jei esate visiškai skirtingi?2013-06-11
Pelėda ir vieversys. Realistas ir romantikas. Optimistas ir pesimistas. Jūs tokie skirtingi ir vis tiek kartu? Nenuostabu, juk priešingybės traukia. Tai liudija ne tik tokie pavyzdžiai ir senolių išmintis, bet ir mokslininkų tyrimai.
sexy porele
Kaip atskirti meilę nuo susižavėjimo?2013-06-07
Daugelis paklaustų, ar tai tikrai svarbu? Taip. Nes sugebėjimas atskirti šiuos du jausmus, gali padėti išvengti didelės klaidos. Kiekvienais metais tūkstančiai porų žvilgančiomis akimis ateina į bažnyčią ir pasižada vienas kitą mylėti iki gyvenimo pabaigos.
horoskopas ir seksualiniai faktai
Ištikimybė ir santykiai pagal zodiaką2013-04-24
Kol dar esate tik "kelyje" į artimus santykius, neabejotinai susidursite su ne vienu partneriu atstovaujančiu vieną ar kitą zodiako ženklą. Vienareikšmiško atsakymo į klausimą, kuris ženklas labiausiai tikėtina, kad jus išduos, tikrai nėra. Tačiau nusiminti neverta...
vyras ir moteris ant sofos
Laimingų santykių paslaptys (2)2013-03-23
Daugelis porų mano, kad užtenka mylėti vienas kitą ir jie visada bus laimingi. Tačiau realybė - visai kitokia. Gyvenime mums tenka susidurti su daugeliu išbandymų ir jie ne visada būna malonūs. Štai keletas paslapčių, kad santykiai būtų harmoningi ir teiktų džiaugsmą.

Komentarai

Komentarų nėra

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...