Straipsnis

2013-04-09

Seksas Inkų civilizacijoje

acteku sventykla is tolo

Inkų imperija datuojama nuo 1437 metų, kuomet vadovaujant Pačakučio Jupanki (Pachacuti Yupanci) buvo sukurta valstybė iš dabartinių Peru, Bolivijos, Ekvadoro bei dalies Kolumbijos, Argentinos ir Čilės teritorijų. Nuo 1572 metų, po daugelio metų inkų pasipriešinimo, prasidėjo ispanų dominavimas. Erotizmo tradicijos šioje civilizacijoje daugelį amžių buvo perduodamos per mitus (gimtąja kečua kalba), meną bei architektūrą. Tam didelį poveikį turėjo ankstesnės Močikų bei Čimų kultūros, garsėjusios gausiu seksualinio turinio naudojimu.

Inkų imperijos pradžioje seksualinė kultūra buvo ryškiai pateikta per įvairių augalų naudojimą, norint pagerinti/sustiprinti lytines galias, ritualus bei liberalų požiūrį į seksualinę patirtį. Tačiau, dėl užkariautojų Ispanų ir Katalikų bažnyčios atėjimo, didžioji dalis seksualinės istorijos meno dirbinių, skulptūrų bei architektūros buvo arba sunaikinta, arba iškreipta per vakarų kultūros prizmę.

Seksualiniai įsitikinimai

Galima teigti, kad inkai tuo laikotarpiu buvo priekyje kitų civilizacijų savo liberaliu požiūriu į seksą. Didesne gėda už paleistuvystę jie laikė nekaltybę, su mintimi, kad seksualinės patirties trūkumas yra našta ateities partneriui (-ei). Darbininkų klasėje ikisantuokiniai lytiniai santykiai buvo ne tik įprasti, bet ir skatinami. Inkai buvo įsitikinę, jog vyrai ir moterys privalo turėti sekso partnerių iki santuokos, o prieš ją - būtinai būti tai išbandžius ir su būsimu sutuoktiniu.

Įdomu tai, kad šis liberalus požiūris turėjo ir išimčių. Inkai pasirinkdavo skaisčias moteris, kurios garbindavo saulės dievą Intį. Joms lytiniai santykiai būdavo draudžiami, o tais atvejais, kai draudimas sulaužomas - grėsdavo griežtos bausmės, kartais net gyvos palaidojimas.

Augalų naudojimas vaisingumui didinti

Maca - Andų kalnuose auganti šaknis. Turtinga maistinėmis dalimis (kaliu, o kalcio daugiau nei piene), ji yra natūrali hormonų tiekėja teikianti didelę naudą sveikatai tiek vyrams, tiek moterims. Būtent Inkų dėka ji yra naudojama ir šiais laikais.

Inkai šią šaknį, susmulkintą į miltelius, berdavo į maistą ar tiesiog išgerdavo sumaišytą su vandeniu. Maca buvo garbinama ne tik kaip galingas energijos užtaisas, bet ir geresnių seksualinių funkcijų, libido bei vaisingumo šaltinis tiek vyrams, tiek moterims.

Ne visi mitai ir istorijos vieningai sutaria, kaip buvo naudojama Maca šaknis. Vieni nupasakoja, kad dėl teikiamos galios, ją leista vartoti tik Inkų valdovams, kiti - kad prieš mūšius vartojo ir kariai, kuriems reikėjo nuo priešų ginti imperijos teritoriją. Tuomet, kai kovos baigdavosi, šaknis būdavo draudžiama, kad kariai bereikalingai nesukeltų savo libido ir seksualiai neišnaudotų užkariautų miestų moterų.

Santuokos papročiai

Tarp kilmingųjų, santuoka labai dažnai buvo naudojama politiniais tikslais. Imperatorius galėjo turėti tiek žmonų, kiek tik norėjo. Jų dažniausiai ir būdavo ne viena, kadangi norint sutvirtinti santykius su kaimynine gentimi, būdavo vedama vado duktė.

Darbininkų klasėje viskas buvo kitaip. Kaip ir minėjome, seksualinė patirtis iki santuokos buvo labai svarbi. Artimi priešvedybiniai santykiai visuomet prasidėdavo bandomuoju laikotarpiu, kurio tikslas buvo išsiaiškinti, ar pora tinka vienas kitam. Daugiau dėmesio visada buvo skiriama moters "pasirodymui" - jos įgūdžiams. Bandomasis laikotarpis, be kurio nevykdavo jokia santuoka, trukdavo nuo kelių mėnesių iki kelerių metų, kurio pabaigą (jeigu viskas tikdavo abiems pusėms) vainikuodavo vedybų ceremonija. Tokia priešvedybinė tradicija būdavo ne be reikalo - santuoka įteisinama iki gyvenimo pabaigos be jokių išimčių. Bandomasis laikotarpis kurį laiką buvo naudojamas ir po Ispanų užkariavimo, tačiau vėliau perimtos Katalikų bažnyčios tradicijos.

Tuoktis buvo galima kartą metuose, kuomet didžiausių miestų centruose vykdavo viešos tuoktuvės. Moterys ir vyrai išsirikiuodavo į dvi eiles, tuomet kiekvienas vyras išsirinkdavo po moterį. Žinoma, visi pasirinkimai jau būdavo suplanuoti ir aptarti su jaunųjų tėvais. Po viešų ceremonijų, sekdavo privačios.

Į santuokos įžadus inkai žiūrėjo labai rimtai. Neištikimybė ar bet koks kitas blogas elgesys, kuris iššaukdavo santuokos baigtį, buvo baudžiamas mirties bausme.

Seksualinė ikonografija

Kaip ir minėjome, Inkų imperijoje meno kūriniai buvo labai artimi Močikų bei Čimų kultūroms, tačiau išsiskyrė aukštos kokybės technika, blizgesiu bei molio dirbiniais. Močikai visoje senovės Peru labiausiai žinomi dėl didingų erotinių atvaizdavimų mene. Varpa buvo ypač populiari tema beveik visuose keramikos kūriniuose, vaizduojama masturbacijos, makšties bei analinio sekso aktuose. Dar įdomiau, kad visa tai gaminta ne tik dekoratyviniais tikslais, bet ir buičiai, pavyzdžiui, įvairios lėkštės, ąsočiai ir t.t. Net ir vaisingumo šventyklos buvo puošiamos iš akmens pagamintomis erekcijos būsenos varpomis.

Kartu su ispanų invazija šie seksualiniai simboliai pradėti naikinti, kadangi Katalikų bažnyčiai pasirodė per daug įžeidžiantys. Tai buvo daroma vieninteliu tikslu - norint išstumti erotizmą iš kultūros.

 

Taip pat skaitykite

Kama Sutra
1500 metų senumo Kamasutra (1)2013-11-27
Seniausias ir populiariausias sekso gidas iš Indijos - "Kama Sutra for Vatsyayana". Jis buvo parašytas maždaug prieš 1500 metų ir...
sekso abecele
TSRS erotikos abėcėlė (1931 m.) (2)2013-11-05
Siūlome prisiminti senus laikus ir peržvelgti SSRS liaudies artisto Sergejaus Dmitrievichiaus Merkurovo (С. Дмриевич Меркуров) meilės abėcėlės vizualizaciją (1931 m.). Sunku patikėti, bet šis meninkas buvo žinomas skulptorius...
moteris skaito knyga lovoje
Sekso kultūros ypatumai2013-01-29
Kiekviena šalis turi savo istoriją, unikalią kultūrą ir tik jai vienai būdingą virtuvę. O dar – ypatingą nacionalinį požiūrį į seksą! Tad pakvieskite savo antrąją pusę į asmeninį sekso turą.
moteris ant vyro
Sekso evoliucija2012-07-25
Žmonijos evoliucijos raidos etapai daug maž turbūt visiems žinomi, tačiau ar kada pagalvojote apie sekso evoliuciją? Neabejojame, jog ji pakankamai įdomi ir svarbi mums visiems!
vyras is galo apkabines
20 įdomių faktų apie seksą! (3)2011-11-01
Viktorijos laikų prostitutės nešiojo gaktos perukus. Šie perukai tapo labai populiarūs nuo 1400-ųjų metų, kuomet jais naudojosi moterys, kurioms dėl įsiveisusių utėlių buvo nuskusti gaktos plaukai.

Komentarai (3)

AutoriusKomentaras
Linciugas
Svečias
2013-04-13 20:42
erekcijos metu varpa vadinos Falas - jei ka. o taip tai gan idomu. jie jau seniausiai, o mes tik...
Povke
Svečias
2013-04-09 17:02
Labai teisingai, turi pirma isbandyt o tik po to zenytis! Nes dabar tai pilna tokiu kurie tik kuo greiciau susituokia o tik veliau supranta kad klaida padare ir skyrybos, skyrybos.. Visur tik skyrybos siais lakais, jokio atsakingumo...
Patyręs (-usi)
Prisijungė: 2012-01-27
Pranešimai: 50
2013-04-09 12:29
Labai idomiai! Kai kuriais aspektais jie dar ir dabar lenkia mus...

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...